Παρέμβαση Φίλη για τους πλειστηριασμούς: Χρειάζεται δέσμη μέτρων

Παρέμβαση Φίλη για τους πλειστηριασμούς: Χρειάζεται δέσμη μέτρων

Διερωτήθηκε γιατί να μην μπορεί να έχει δικαίωμα προτίμησης ο δανειολήπτης στο τέλος του πλειστηριασμού;

Μέτρα για την προστασία των λαϊκών νοικοκυριών από τους πλειστηριασμούς ζητεί ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Νίκος Φίλης, όπως δήλωσε στον realfm 97,8 .

"Σήμερα, ξεκινούν οι πλειστηριασμοί ακινήτων μεγάλης αξίας στρατηγικών κακοπληρωτών, αλλά χρειάζεται να πάρουμε νομικά μέτρα -νομοθετικές προϋποθέσεις που χρειάζονται - ώστε να μην πάρει η μπάλα τον κόσμο της λαϊκής κατοικίας. Χρειάζεται μια δέσμη μέτρων. Πρώτον, επέκταση της προστασίας των ακινήτων μέχρι 140.000 ευρώ αντικειμενική αξία, που σήμερα τελειώνει στις 31/12 του τρέχοντος έτους. Αυτά τα δίνουν σε funds και φτιάχνονται ελκυστικά πακέτα για funds ακόμη και με δάνεια ενήμερα. Αυτό είναι λάθος. Δεύτερον, λέει η κυβέρνηση ότι υπάρχει μια συμφωνία κυρίων με τις τράπεζες να μην βγουν σε πλειστηριασμό τα ακίνητα . Αυτό πρέπει να νομοθετηθεί. Διότι δεν υπάρχουν κύριοι όταν έχουμε συμφέροντα μπροστά μας. Τρίτον, είναι το θέμα της εμπορικής και της αντικειμενικής αξίας. Τα ακίνητα βγαίνουν σε πλειστηριασμό με τις εμπορικές αξίες. Ποιος μηχανισμός τις καθορίζει αυτές;" τόνισε ο κ. Φίλης.

Παράλληλα, διερωτήθηκε "γιατί να μην μπορεί να έχει δικαίωμα προτίμησης ο δανειολήπτης στο τέλος του πλειστηριασμού; Μου βγάζεις το σπίτι στον πλειστηριασμό; Θέλω το σπίτι να το πάρω εγώ. Γιατί ο αδελφός μου και ο ξάδελφός μου, μού δίνουν χρήματα να το πάρω, να τελειώνω, σε μια τιμή. Αυτά τα θέματα είναι σοβαρά και είναι μπροστά μας" είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

"Νομίζω ότι η πραγματικότητα θα αναγκάσει και την κυβέρνηση, που προφανώς έχει αντιδράσεις από τους δανειστές, οι οποίοι είναι με τις τράπεζες, να πάρει κάποια μέτρα. Πάντως δεν μπορούμε όλα να τα αφήσουμε στο μιλητό, σε συμφωνία κυρίων", πρόσθεσε ο κ. Φίλης.

Αναφερόμενος στην απόφαση της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων που αποφάσισε να συνεδριάσει προκειμένου να ανακαλέσει την απόφαση της με την οποία ενέκρινε τη συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία, ο κ. Φίλης είπε μεταξύ άλλων: "Η Επιτροπή έχει ισχυρή πολιτική επιρροή με την απόφαση που λαμβάνει, η τελική απόφαση είναι από το υπουργείο και από το ΚΥΣΕΑ. Δεν διανοούμαι όμως ότι μπορεί να υπάρξει απόφαση της Επιτροπής αρνητική , που θα ανακαλεί την απόφαση της πώλησης και θα σταλούν τα όπλα εκεί. Δεν το διανοούμαι".

Τέλος, σχετικά με τη συζήτηση επί του θέματος στη βουλή τόνισε ότι "κατέρρευσε η σκανδαλολογία και ο στόχος ήταν να δημιουργηθεί ένα κλίμα κυβερνητικής αστάθειας σε μια κρίσιμη στιγμή, που έχουμε μια ανάσα να βγούμε στις αγορές, να βγούμε από τη δανειακή σύμβαση".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ