Η κυβέρνηση πήγε Λάρισα: Συνεδριάσεις, επαφές & Τσίπρας στο Αναπτυξιακό

Η κυβέρνηση πήγε Λάρισα: Συνεδριάσεις, επαφές & Τσίπρας στο Αναπτυξιακό

Στόχος των περιφερειακών συνεδρίων να υπάρξει αποκεντρωμένος διάλογος με κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς

Σε επενδυτικό επικοινωνιακό κρεσέντο η κυβέρνηση, με τον Αλέξη Τσίπρα να επισκέπτεται τον Βόλο και τη Λάρισα στο πλαίσιο των εργασιών του Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στη Θεσσαλία. Πρόκειται για το τέταρτο, μετά της Δυτικής Μακεδονίας, της Στερεάς Ελλάδας και της Κρήτης για την παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας

Στις 1.30 μετά το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με επιχειρήσεις νέων τεχνολογιών, εξωστρέφειας και καινοτομίας, στο Βόλο, στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας, το οποίο δημιουργήθηκε και ανήκει στο Δίκτυο Μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς. Στις 6.00 το απόγευμα θα έχει σύσκεψη με τους υπουργούς που συμμετέχουν στο 4ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας και τον δήμαρχο Λαρισαίων, στο ξενοδοχείο Imperial, στη Λάρισα.

Ομιλία Τσίπρα

Στο περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο της Θεσσαλίας που πραγματοποιείται στη Λάρισα θα μιλήσει στις 7.30μ.μ. ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Πριν από τον κ. Τσίπρα θα μιλήσουν ο δήμαρχος Λάρισας Απόστολος Καλογιάννης και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

Το σημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο παράλληλες συνεδριάσεις το πρωί και δύο το απόγευμα.

Το πρωί:

-Συνεδρίαση με θέμα "Υποδομές, Περιβάλλον, Τουρισμός και Διαχείριση Υδατικών Πόρων", με ομιλητές τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη, την υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά και τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλο.

-Συνεδρίαση με θέμα "Υποδομές και Πολιτικές για την Υγεία" με ομιλητές τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό και τον αναπληρωτή υπουργό Παύλο Πολάκη.

Το απόγευμα:

-Συνεδρίαση με θέμα "Κοινωνική Πολιτική, Εργασιακές Σχέσεις και Αλληλέγγυα Οικονομία", με ομιλήτριες την υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου, την αναπληρώτρια υπουργό Ράνια Αντωνοπούλου και την αναπληρώτρια υπουργό Θεανώ Φωτίου.

-Συνεδρίαση με θέμα "Παιδεία, Έρευνα και οικονομία της Γνώσης", με ομιλητές τον υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστα Γαβρόγλου και τον αναπληρωτή υπουργό Κώστα Φωτάκη.

Το 4ο με πλήθος υπουργών

Το συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας είναι το 4ο κατά σειρά περιφερειακό συνέδριο (μετά της Δυτικής Μακεδονίας, της Στερεάς Ελλάδας και της Κρήτης) και ο στόχος των περιφερειακών συνεδρίων να υπάρξει αποκεντρωμένος διάλογος με κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς προκειμένου να διερευνηθούν και να αξιοποιηθούν οι παραγωγικές δυνατότητες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της εκάστοτε περιοχής, στη βάση ενός ολοκληρωμένου περιφερειακού σχεδιασμού για την παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας.

Η συζήτηση που γίνεται και στο Περιφερειακό Συνέδριο της Θεσσαλίας, θα βοηθήσει ακόμα περισσότερο στον καλύτερο σχεδιασμό και την ουσιαστικότερη αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων, προκειμένου τα εργαλεία αυτά να λειτουργήσουν ως αποτελεσματικός μοχλός για την μεγέθυνση της τοπικής οικονομίας.

Η κυβέρνηση θεωρεί πως παρούσα συγκυρία, που η ελληνική οικονομία παρουσιάζει εμφανή σημάδια ανάκαμψης και η έξοδος της χώρας από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής είναι πλέον ορατή, είναι η πλέον κατάλληλη για έναν τέτοιο σχεδιασμό. Έτσι ώστε το πέρασμα στην εποχή της βιώσιμης ανάκαμψης να βρει τη χώρα έτοιμη, ικανή να αξιοποιήσει τις τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες του τόπου μας, χωρίς τις αντιφάσεις και τις παθογένειες του παρελθόντος. Και το κυριότερο, να αξιοποιήσει τις δυνατότητες αυτές για τη δίκαιη ανάπτυξη ολόκληρης της κοινωνίας.

Η ανταπόκριση της τοπικής κοινωνίας της Θεσσαλίας στη χθεσινή πρώτη μέρα του συνεδρίου ήταν μαζική και ουσιαστική, όπως φάνηκε από τη συμμετοχή και τις συζητήσεις που έγιναν.

Τις εργασίες άνοιξε με την ομιλία του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ενώ προηγήθηκαν χαιρετισμοί του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού και του προέδρου της περιφερειακής ένωσης Δήμων Γιώργου Κωτσού.

Στη συνέχεια έγιναν δύο παράλληλες συνεδριάσεις.

Η μία με θέμα "Αγροτική Ανάπτυξη και Παραγωγική Ανασυγκρότηση" και με ομιλητές τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου, τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννη Τσιρώνη, τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλη Κόκκαλη, την υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου και τον Γ.Γ. Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαμπο Κασίμη.

Η άλλη με θέμα "Επιχειρηματικότητα, Επενδύσεις και Αναπτυξιακή Πολιτική" και με ομιλητές τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρη Παπαδημητρίου, τον υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιο Πιτσιόρλα, τον Γενικό Γραμματέα Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων Λόη Λαμπριανίδη και τον πρόεδρο της Enterprise Greece Χρήστο Στάικο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ