Μπαράζ προσλήψεων εν μέσω θέρους

Σε πόσους έδωσε δουλειά η κυβέρνηση και σε ποιες θέσεις

Μπαράζ προσλήψεων εν μέσω θέρους

Καλοκαιρινό κύμα προσλήψεων φαίνεται πως παρέσυρε την ελληνική κυβέρνηση, αφού οι διορισμοί συμβασιούχων ή μετακλητών υπαλλήλων δεν σταμάτησαν  ούτε τους θερινούς μήνες. Μάλιστα τις πόρτες των υπουργείων αλλά και αυτή του Μεγάρου Μαξίμου τους 2,5 τελευταίους μήνες πέρασαν  πολλά νέα πρόσωπα προκειμένου να βρουν τη δική τους θέση στα ήδη ασφυκτικά γεμάτα γραφεία της κυβέρνησης.

Ο πρωταθλητής των διορισμών είναι το υπουργείο Δικαιοσύνης αφού οι προσλήψεις που σημειώθηκαν σε αυτό το χρονικό διάστημα για λογαριασμό του έφθασαν τις 18. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως από τον συνολικό αριθμό, τα 15 άτομα προσελήφθησαν με σύμβαση εργασίας στο Γραφείο του Γενικού Γραμματέα για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, ενώ οι υπόλοιπες τρεις προσλήψεις έγιναν για λογαριασμό του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. Λίγο πιο κάτω στη λίστα βρίσκεται και το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης όπου σε αυτή την περίπτωση οι προσλήψεις έφθασαν τις 11. Στην προκειμένη περίπτωση ο Υπουργός Οικονομίας και ο υφυπουργός, οι κ.κ. Δήμος Παπαδημητρίου και Στέργιος Πιτσιόρλας αντίστοιχα πραγματοποίησαν ισομερώς τις προσλήψεις – από δύο ο καθένας –, ενώ ο Αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης, έκανε τρεις. Οι υπόλοιπες έγιναν για το Γραφείο της Ειδικής Γραμματέα Διαχείρισης Τομεακών , για την Ειδική Γραμματέα Συντονισμού και Διαχείρισης Προγραμμάτων Ταμείου Ασύλου και Μετανάστευσης, για το ΕΣΠΑ αλλά και για το Γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του υπουργείου.

Η συνέχεια των προσλήψεων στα γραφεία της κυβέρνησης έχει μονοψήφιους αριθμούς αφού ακολουθεί η Γενική Γραμματεία του Πρωθυπουργού με πέντε νέες προσλήψεις μέσα στο καλοκαίρι. Μάλιστα ακόμη και από αυτά τα νέα άτομα οι δύο χρεώθηκαν στα πολιτικά γραφεία του υφυπουργού στον Πρωθυπουργό, Δημητρίου Λιάκου, και του υπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού Εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου.

Με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει στα ύψη το υπουργείο Εργασίας άνοιξε τις πόρτες σε πέντε νέους συνεργάτες, που… σκόρπισαν στα γραφεία της υπουργού, Έφης Αχτσιόγλου, και της αναπληρώτριας υπουργού, Θεανώς Φωτίου. Παρόμοια κατάσταση και στα υπουργεία Πολιτισμού, Εσωτερικών και Παιδείας όπου οι αρμόδιοι υπουργοί υπέγραψαν από 4 προσλήψεις με τους ίδιους, τους αναπληρωτές και ελάχιστες Διευθύνσεις να κερδίζουν τα νέα στελέχη. Από την άλλη η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη, «υποδέχθηκε» στο πολιτικό της γραφείο μόλις έναν Ειδικό Συνεργάτη – από τους τρεις διορισμούς – αφού οι άλλοι δύο οδηγήθηκαν στο γραφείο της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκηση.

Τις ίδιες ισορροπίες όμως δεν κράτησαν στο υπουργείο Υγείας, αφού σε αντίθεση με την πλειοψηφία, στο γραφείο του υπουργού δεν έφθασε ούτε ένας από τους τρεις Ειδικούς Συνεργάτες που προσελήφθησαν. Αντιθέτως, δύο από τα νέα στελέχη κατευθύνθηκαν στο γραφείο του Αναπληρωτή υπουργού, Παύλου Πολάκη, και ο τελευταίος στο γραφείο του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας, Γεωργίου Γιαννόπουλου.

Τα υπουργεία Μεταναστευτικής Πολιτικής, Περιβάλλοντος, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Οικονομικών, Τουρισμού, Υποδομών και Εθνικής Άμυνας «καλωσόρισαν» και εκείνα με τη σειρά τους από δύο νέους συνεργάτες. Αναλυτικότερα στο υπουργείο του Γιάννη Μουζάλα οι δύο νέες εισαγωγές δεν αφορούν τον ίδιο τον υπουργό αλλά το Γραφείο του Γενικού Γραμματέα Υποδοχής, Ανδρέα Γκουγκούλη, και το Γραφείο του Γενικού Γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Μιλτιάδη Κλάπα, αντίστοιχα. Στο υπουργείο Περιβάλλοντος μοιράστηκαν τους νέους συνεργάτες το Γραφείου του υπουργού, Γιώργου Σταθάκη, και του αναπληρωτή υπουργού, Σωκλράτη Φάμελλου, ενώ και στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής η μια είσοδος, ως Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό, έγινε στο γραφείο του υπουργού, Παναγιώτη Κουρουμπλή και η δεύτερη στο γραφείο του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου, Διονύση Καλαματιανού. Ίδια περίπτωση επικράτησε και στο υπουργείο Τουρισμού με την υπουργό, Έλενα Κουντουρά, και τον Γενικό Γραμματέα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού να προσθέτουν από ένα νέο συνεργάτη στο δυναμικό των γραφείων τους. Δίκαιη… μοιρασιά φαίνεται πως έγινε και στο υπουργείο Υποδομών αφού στο πολιτικό γραφείο του Υπουργού, Χρήστου Σπίρτζη, και στο γραφείο του υφυπουργού, Νικόλαου Μαυραγάνη, μπήκαν από ένας νέος Ειδικός Σύμβουλος. Στο υπουργείο Οικονομικών οι είσοδοι έγιναν στο Γραφεία της Γενικής Γραμματέως Δημόσιας Περιουσίας και στη Μονάδα Οικονομικής Έρευνας και Ανάλυσης του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, ενώ στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας αν και ο υπουργός Πάνος Καμμένος και ο αναπληρωτής υπουργός, Δημήτρης Βίτσας, απέκτησαν από ένα νέο σύμβουλο τελικά ο συνεργάτης του πρώτου αποχώρησε έπειτα από αντιδράσεις που υπήρξαν, αφού αποτελεί γιο πρώην βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας. Τέλος το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων έβαλε το δικό του… λιθαράκι στις θερινές προσλήψεις της κυβέρνησης με τον Αναπληρωτή υπουργό να υπογράφει για μόλις μια μετακλητή υπάλληλο για το γραφείο του.

Αποσπάσεις και άμισθες θέσεις.

Εκτός από τις προσλήψεις μετακλητών ή ορισμένου χρόνου των υπουργείων και της Γενικής Γραμματείας του Πρωθυπουργού, 41 ακόμη άτομα μοιράστηκαν στα πολιτικά γραφεία κατά την περίοδο του καλοκαιριού. Ο… λογαριασμός για αυτές τις τοποθετήσεις δεν είναι ο ίδιος αφού και ο αριθμός των ατόμων είναι αισθητά μικρότερος, αλλά και κάνουμε λόγο είτε για δημόσιους υπάλληλους που αποσπάστηκαν από τις οργανικές τους θέσεις προκειμένου να βάλουν το δικό τους λιθαράκι στο έργο της κυβέρνησης, είτε μιλάμε για άμισθους ειδικούς συμβούλους που στην πλειοψηφία τους θα αρκεστούν σε ορισμένα έξοδα κίνησης.

Πηγή: Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο στα περίπτερα όλης της χώρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ