Τσίπρας: Η ελληνική οικονομία είναι ένα βήμα πριν την ανάκαμψη

Τσίπρας: Η ελληνική οικονομία είναι ένα βήμα πριν την ανάκαμψη
Αυτή την κρίσιμη στιγμή δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κάποιους να επιστρέψουν τη χώρα στο σκοτάδι της ύφεσης και να θελήσουν επιπρόσθετα βάρη από αυτά που ορίζει η συμφωνία, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Euronews.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στη δημοσιοποίηση των στοιχείων της Eurostat και σημείωσε ότι η ελληνική οικονομία είναι ένα βήμα πριν την ανάκαμψη, βρίσκεται στο κατώφλι της εξόδου από την κρίση, και γι΄αυτό πρέπει να ληφθούν οι σωστές αποφάσεις, «που σημαίνει ότι η Ελλάδα στην τελευταία στροφή χρειάζεται ώθηση προς τα μπρος και όχι σπρωξιά προς τα πίσω». Η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέα έκτακτα μέτρα, είπε ο πρωθυπουργός.
«Τα στοιχεία της Eurostat αποδεικνύουν ότι η δημοσιονομική απόδοση της Ελλάδας το 2015 ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Και ας μην ξεχνάμε ότι το 2015 ήταν μια δύσκολη χρονιά για την Ελλάδα.

Είχαμε δύο εκλογικές αναμετρήσεις, ένα δημοψήφισμα, τραπεζική αργία αλλά και μια πρωτοφανή προσφυγική κρίση, η οποία έπεσε σχεδόν στο σύνολό της στις πλάτες της Ελλάδας. Παρόλα αυτά τι λέει η Eurostat; Ότι είχαμε πρωτογενές πλεόνασμα 0,7%, αντί για πρωτογενές έλλειμμα 0,25% που ήταν ο στόχος. Δηλαδή ότι υπερκεράσαμε τον στόχο του προγράμματος σχεδόν 1%. Και την ίδια στιγμή ας μη ξεχνάμε ότι οι προβλέψεις του ΔΝΤ ήταν για έλλειμμα 0,76%, δηλαδή υπερκεράσαμε τις προβλέψεις του ταμείου κατά 2,3 δισ. ευρώ και όλα αυτά σε μια δύσκολη χρονιά. Όλα αυτά δεν έγιναν τυχαία», ανέφερε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση εργάστηκε με σχέδιο, επιμονή και υπομονή.

«Συμμαζέψαμε τις σπατάλες του κράτους, δώσαμε ανάσα στην οικονομία με το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, πάνω από 5 δισ. στην ελληνική οικονομία και για πρώτη φορά η Ελλάδα ήταν πρώτη στην απορροφητικότητα, είχαμε ένα εξαιρετικό ρεκόρ στον τουρισμό, καταφέραμε και υπερβήκαμε τον στόχο σε έσοδα κατά 2 δισ., ενώ ταυτόχρονα αποκλιμακώσαμε την ανεργία η οποία μειώθηκε κατά 1,5%. Η ήπια δημοσιονομική προσαρμογή με έγνοια πάντοτε και την προστασία των πιο αδύναμων, για την προστασία των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, με την προστασία της υγείας και της παιδείας από περαιτέρω περικοπές αποδίδει καρπούς», σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Η ελληνική οικονομία είναι ένα βήμα πριν από την ανάκαμψη. Οι Κασσάνδρες διαψεύδονται. Όλοι όσοι έλεγαν ότι καταστρέψαμε την οικονομία πέρυσι διαπραγματευόμενοι, διαψεύδονται παταγωδώς. Τώρα είναι η κρίσιμη στιγμή να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους σημειώνοντας ότι «τούτη την ώρα έχοντας την εικόνα ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται στο κατώφλι της εξόδου από την κρίση πρέπει να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις που σημαίνει ότι η Ελλάδα στην τελευταία στροφή χρειάζεται ώθηση προς τα εμπρός και όχι σπρωξιά προς τα πίσω».

«Αν τελικώς όλοι έχουν κάνει τεράστια λάθη με λάθος επιλογές και λάθος προβλέψεις, να μην αφεθούν να επαναλάβουν τα ίδια λάθη», σημείωσε ο κ. Τσίπρας επισημαίνοντας: «Η Ελλάδα λοιπόν έχει πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ, 1% πάνω από τον στόχο. Δε χρειάζεται νέα έκτακτα μέτρα. Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι η αναγκαία ελάφρυνση του χρέους ώστε να απογειωθεί η οικονομία, να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των επενδυτών, να γυρίσουμε επιτέλους στην ανάκαμψη».

«Δεν πρέπει επ' ουδενί αυτή την κρίσιμη στιγμή να επιτρέψουμε σε κάποιους να επιστρέψουν τη χώρα στο σκοτάδι της ύφεσης. Πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά και να ξεπεράσουμε την κρίση», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ερωτηθείς για την προοπτική υπερψήφισης των νομοσχεδίων που πρόκειται να έρθουν στη Βουλή, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα η σημερινή κυβέρνηση έχει λάβει εντολή υλοποίησης μιας δύσκολης συμφωνίας, μετά το κλείσιμο της συμφωνίας και όχι πριν. Για πρώτη φορά ο ελληνικός λαός ήξερε τι είναι πάνω στο τραπέζι. «Συνεπώς δεν υπάρχει κανένα ζήτημα σε ό,τι αφορά την υλοποίηση της συμφωνίας. Γι' αυτό λέμε και ξαναλέμε: Ό,τι ακριβώς προβλέπει η συμφωνία. Δε ζητάμε τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο. Η συμφωνία θα υλοποιηθεί, η χώρα θα βγει από την κρίση, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι επαρκής. Αρκεί να μην επιτρέψουμε σε κάποιους να θελήσουν επιπρόσθετα βάρη από αυτά που ορίζει η συμφωνία. Και, βεβαίως, δεν έχουν καμία δικαιολογία πλέον να επιμένουν σε αυτό γιατί τα αποτελέσματα, τα νούμερα, η πραγματικότητα τους διαψεύδουν», απάντησε ο πρωθυπουργός.

Επικοινωνία Αλ. Τσίπρα με Φρ. Ολάντ, Π. Μοσκοβισί, Μ. Σουλτς
Τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, οι οποίες επιβεβαιώθηκαν και με τα αποτελέσματα της Eurostat, αλλά και τη θέση για την ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους δίχως επιπρόσθετα μέτρα, διατύπωσε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ, την Πέμπτη. Ο κ. Τσίπρας διατύπωσε τις θέσεις αυτές και σε τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς και τον Ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί.

Κυβερνητικές πηγές για τα στοιχεία από τη Eurostat

Tα αποτελέσματα της Eurostat, που δείχνουν ότι η Ελλάδα πέτυχε πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ, εκθέτουν πλήρως την αξιοπιστία των εκτιμήσεων του ΔΝΤ και όσων μιλούν για έκτακτα μέτρα, σχολίαζαν κυβερνητικές πηγές για την ανακοίνωση των στοιχείων από τη Eurostat την περασμένη Πέμπτη. Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι επιπλέον μπαίνει και οριστικό τέλος «στο παραμύθι» της ΝΔ περί διαπραγμάτευσης που κατέστρεψε την οικονομία.

«Τα αποτελέσματα της Eurostat παρουσιάζουν πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ για το 2015, όταν ο στόχος του προγράμματος που συμφωνήθηκε τον περασμένο Ιούλιο ήταν πρωτογενές έλλειμμα 0,25% και οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ ήταν έλλειμμα 0,6%. Με δυο λόγια έχουμε διαφορά από τον στόχο 0,95% του ΑΕΠ, δηλ. 1,6 δισ. ευρώ ενώ το ΔΝΤ έπεσε έξω κατά 1,3% του ΑΕΠ, δηλ. 2,3 δισ. ευρώ», ανέφεραν ειδικότερα κυβερνητικές πηγές και σημείωναν ότι «το αποτέλεσμα αυτό, παρά τις δυσκολίες των capital controls αλλά και της προσφυγικής κρίσης, δεν ήρθε τυχαία. Ήρθε με σκληρή προσπάθεια, οργανωμένο σχέδιο, και εξορθολογισμό των δαπανών του κράτους».

«Τα στοιχεία αυτά βάζουν οριστικό τέλος στο παραμύθι της ΝΔ περί διαπραγμάτευσης που κατέστρεψε την οικονομία», ανέφεραν οι ίδιες πηγές και σημείωναν επίσης ότι «το αποτέλεσμα αυτό εκθέτει πλήρως τόσο την αξιοπιστία των εκτιμήσεων του ΔΝΤ όσο και όσους μιλούν για την ανάγκη έκτακτων μέτρων για να πιάσει η Ελλάδα τους στόχους του 2018».


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ