Παυλόπουλος: Αναγκαία η αλληλεγγύη από ΕΕ και ΝΑΤΟ στο προσφυγικό

Παυλόπουλος: Αναγκαία η αλληλεγγύη από ΕΕ και ΝΑΤΟ στο προσφυγικό
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ διαδραματίζουν κοινούς ρόλους σε μεγάλα ζητήματα της εποχής μας, όπως είναι η ανάπτυξη και η εμπέδωση της ειρήνης.

Και ειδικά, όσον αφορά το δεύτερο, νομίζω ότι και η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ πρέπει να συνεργαστούν έτσι ώστε να τελειώσει οριστικά ο πόλεμος στη Συρία. Δοθέντος ότι είναι πολλά τα δεινά τα οποία ο πόλεμος αυτός γεννά και, ιδίως, το μεγάλο Προσφυγικό ζήτημα, τόνισεο κ . Π. Παυλόπουλος κατά τη συνάντηση που είχεμε τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Σε ό,τι αφορά το Προσφυγικό ζήτημα, είναι ανάγκη να τονισθεί πως και οι Εταίροι, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρέπει να δείχνουν αλληλεγγύη κατά την αντιμετώπιση του θέματος αυτού και τα κράτη που θέλουν να γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτά πρέπει να τηρήσουν την ίδια συμπεριφορά, η οποία επιβάλλεται από τις βασικές αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος.

«Το ίδιο πρέπει να συμβεί και με τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ. Και τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να δείχνουν αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση του Προσφυγικού ζητήματος. Και όσα κράτη θέλουν να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ και αυτά πρέπει να αποδεικνύουν την ίδια συμπεριφορά στο ζήτημα αυτό. Νομίζω πως στην Σύνοδο Κορυφής της Βαρσοβίας, τον Ιούλιο, μπορούμε να αναδείξουμε αυτές τις βασικές αρχές.

Τέλος, θέλω να εξάρω την συμβολή σας με την προηγούμενη ιδιότητά σας, όταν διατελέσατε Ειδικός Απεσταλμένος του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή. Μπορεί, βέβαια, να μην έχει άμεση σχέση με τα σημερινά σας καθήκοντα, αλλά συνεχίστε να επιδεικνύετε αυτή την ευαισθησία, την οποίαν είχατε επιδείξει και τότε. Γιατί τα τεράστια προβλήματα της κλιματικής αλλαγής τα γνωρίζουμε όλοι. Η κλιματική αλλαγή, δυστυχώς, είναι παρούσα και δεν δικαιολογείται κανένας εφησυχασμός. Χρειάζεται εγρήγορση», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Από την πλευρά του ο ΓΓ του ΝΑΤΟ τόνισε πώς μια «ισχυρή Ελλάδα συνεισφέρει σε ισχυρό ΝΑΤΟ. Γι'αυτό είναι ευπρόσδεκτη η μεγάλη συμμετοχή της στη συλλογική μας άμυνα. Όλοι μαζί πλέον ως Συμμαχία ανταποκρινόμαστε και προσαρμοζόμαστε σε ένα νέο πιο δύσκολο περιβάλλον ασφάλειας.

Προσαρμοζόμαστε σε μία συμπεριφορά της Ρωσίας, η οποία γίνεται πιο επιθετική σε σχέση με την Ουκρανία. Επίσης όμως, προσαρμοζόμαστε στη βία που βλέπουμε προς Νότο με τον ISIS, την τρομοκρατία, όπως επίσης και την κατάσταση στη ευρύτερη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική, την Συρία και το Ιράκ. Και, βεβαίως, η κρίση της μετανάστευσης και των προσφύγων έχει σχέση με τη βία που βλέπουμε στη Συρία και το Ιράκ.

Η Ελλάδα επηρεάζεται ιδιαίτερα, επειδή βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτού του προβλήματος των μεταναστών και των προσφύγων. Και αυτή τη στιγμή ζουν στη χώρα σας δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες. Και κατόπιν αιτήματος της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Γερμανίας, τον Φεβρουάριο, το ΝΑΤΟ αποφάσισε να παρέχει βοήθεια στις χώρες σας για την αντιμετώπιση της κρίσης του Προσφυγικού.

Αναπτύχθηκαν πλοία, τρία από αυτά είναι ελληνικά, τα οποία ενεργοποιούνται στο Αιγαίο, ούτως ώστε με τη βοήθεια της Ελλάδας, της Τουρκίας και του Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της FRONTEX, να σταματήσουν οι ροές των εγκληματιών και της παράνομης διακίνησης των ανθρώπων».

Οπως υπογράμμισε «το ΝΑΤΟ παρέχει πρακτική βοήθεια στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. Tαυτόχρονα όμως αποτελεί μια πλατφόρμα για την καλύτερη συνεργασία Τουρκίας – Ελλάδας, όπως επίσης και ΝΑΤΟ – Ευρωπαϊκής Ένωσης, πράγμα που θεωρώ ιδιαιτέρως ευπρόσδεκτο.

Προσβλέπω στη Συνάντηση Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, όπου θα αντιμετωπισθούν οι σοβαρές προκλήσεις. Προσβλέπω στην παρουσία και των 28 Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων, προκειμένου να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων.

Η κλιματική αλλαγή, η άνοδος της θερμοκρασίας, δεν αποτελεί τη βασική ευθύνη του ΝΑΤΟ. Σας υπόσχομαι όμως, ότι δεν θα ξεχάσω τη σημασία του να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής. Διότι, και αυτό το θέμα, σχετίζεται με την ασφάλεια. Η σχέση της κλιματικής αλλαγής με την ασφάλεια οφείλεται στο ότι η κλιματική αλλαγή προκαλεί συγκρούσεις, αναγκάζει πληθυσμούς να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, προκαλεί δυσκολίες στη βιώσιμη ανάπτυξη, και άρα, προκαλεί αστάθεια. Όλα αυτά σχετίζονται με την ασφάλεια, σημείωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ