Γεροβασίλη: Περιμένουμε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο πριν το Eurogroup

Γεροβασίλη: Περιμένουμε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο πριν το Eurogroup
Τη γραμμή της κυβέρνησης, όπως διαμορφώθηκε μετά τη σύσκεψη που έγινε υπό τον Αλέξη Τσίπρα, παρουσίασε η κυβερνητική εκπρόσωπος. Χωρίς να κάνει αναφορά στο θέμα του εξτρά πακέτου μέτρων που ζητούν οι δανειστές (σε αντίθεση με τις χθεσινές διαρροές, όπου σημειωνόταν ότι είναι υπό συζήτηση), ξεκαθάρισε ότι η Αθήνα επιμένει στην πλήρη τήρηση της συμφωνίας του Ιουλίου.

Σύμφωνα με αυτή, πρώτα θα κλείσει η αξιολόγηση και αμέσως μετά θα συζητηθεί το θέμα του χρέους.

Η Ολγα Γεροβασίλη έκανε λόγο για καλύτερη του αναμενομένου πορεία της οικονομίας, η οποία θα πιστοποιηθεί τις επόμενες ημέρες (σ.σ. την Πέμπτη η Eurostat ανακοινώνει τα στοιχεία για το έλλειμμα του 2015) και επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης να καταθέσει στις επιτροπές της Βουλής τα δύο νομοσχέδια για ασφαλιστικό και φορολογικό.

Η δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου

«Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει σταθερή στη θέση της. Είναι έτοιμη να υλοποιήσει όσα προβλέπονται από τη συμφωνία του Ιουλίου του 2015. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο.

Όλα τα μακροοικονομικά και δημοσιονομικά μεγέθη αποδεικνύουν άλλωστε ότι η ελληνική οικονομία από τον Ιούλιο του 2015 έχει πάει πολύ καλύτερα από όλες τις προβλέψεις -οικονομικά μεγέθη τα οποία αναμένεται να επαληθευτούν από τη Eurostat τις επόμενες ημέρες.

Αναμένουμε την ολοκλήρωση της συμφωνίας σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων πριν το Eurogroup, στη βάση των δεδομένων και των προτάσεων της ελληνικής πλευράς.

Τις επόμενες ημέρες κατατίθενται στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής οι δύο σημαντικές μεταρρυθμίσεις που φέρουν τη σφραγίδα της κυβερνητικής πολιτικής για το ασφαλιστικό και τη φορολογία εισοδήματος.

Σε ό,τι αφορά στις γνωστές διαφωνίες μεταξύ των θεσμών αναφορικά με τους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα το 2018, αλλά και για το βάθος της αναγκαίας αναδιάρθρωσης του χρέους, επισημαίνουμε για άλλη μια φορά ότι η συμφωνία του Ιουλίου του 2015 είναι σαφής: πρώτα η πρώτη αξιολόγηση και αμέσως μετά η συζήτηση και συμφωνία για το χρέος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ