Reuters: Τα περισσότερα ζητήματα στη διαπραγμάτευση παραμένουν ανοιχτά

Reuters: Τα περισσότερα ζητήματα στη διαπραγμάτευση παραμένουν ανοιχτά
Η Ελλάδα και οι διεθνείς δανειστές της διέκοψαν τις συνομιλίες τους για την κρίσιμη αξιολόγηση του πακέτου διάσωσης, νωρίς την Τρίτη, και θα την επαναλάβουν αμέσως μετά την εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ αυτή την εβδομάδα, όπως δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.

Οι δανειστές που ήταν στην Αθήνα για λίγο περισσότερο από μία εβδομάδα, θα επιστρέψουν την επόμενη Δευτέρα μετά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον με σκοπό τη σύναψη συμφωνίας μέχρι τις 22 Απριλίου, όταν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να συνεδριάσουν, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Η ελληνική κυβέρνηση και οι τέσσερις θεσμοί συμφώνησαν ότι υπήρξε πρόοδος» είπε ο κ. Τσακαλώτος.

Η αξιολόγηση της προόδου της Ελλάδας, για το πακέτο διάσωσης που συμφωνήθηκε τον Ιούλιο, συνεχίζεται εδώ και μήνες κυρίως λόγω των διαφορών μεταξύ των δανειστών για το δημοσιονομικό έλλειμμα μέχρι το 2018 και λόγω στης αντίστασης της Αθήνας στα αντιλαϊκά μέτρα, αναφέρει σε δημοσίευμά του Reuters που συνεχίζει τονίζοντας ότι οι διαφορές ανάμεσα στους δανειστές παραμένουν. Όσον αφορά στην Αθήνα, οι αποκλίσεις έχουν να κάνουν με το βάθος της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος και με τη ρύθμιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ιδίως εκείνων που αφορούν τις υποθήκες της πρώτης κατοικίας, ανάφεραν πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση σύμφωνα με το Reuters.

«Θα ήταν καλό να καταλήγαμε σε μία συμφωνία σήμερα... έχουμε κάνει πολλές παραχωρήσεις μέχρι σήμερα», δήλωσε στο πρακτορείο Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις.

Από την άλλη, πηγή κοντά στις διαπραγματεύσεις τόνισε στο Reuters ότι «τα περισσότερα ζητήματα» παραμένουν ανοιχτά.

Μία θετική αξιολόγηση θα ξεκλειδώσει περίπου 5 δισ. ευρώ σε βοήθεια. Η Αθήνα χρειάζεται αυτά τα χρήματα για να αποπληρώσει τη δόση των 3,5 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ τον Ιούλιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ