Λαγκάρντ: Η παγκόσμια ανάκαμψη είναι πολύ αργή και εύθραυστη

Λαγκάρντ: Η παγκόσμια ανάκαμψη είναι πολύ αργή και εύθραυστη
Η παγκόσμια οικονομία δε βρίσκεται σε κρίση, αλλά η ανάκαμψη είναι πολύ αργή και εύθραυστη, ενώ αυξάνονται οι κίνδυνοι πτώσης, δήλωσε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ. Όπως επεσήμανε, οι παγκόσμιοι φορείς χάραξης πολιτικής πρέπει να αναλάβουν ισχυρότερη δράση για την αντιμετώπιση της απώλειας του momentum της ανάπτυξης.

Οι ανεπτυγμένες χώρες θα πρέπει να τονώσουν τις επενδύσεις σε έρευνα και υποδομή, ενώ οι αναπτυσσόμενες θα πρέπει να περικόψουν τις επιδοτήσεις στην ενέργεια και να τονώσουν την κοινωνική δαπάνη, ανέφερε η Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τη διάρκεια ομιλίας της στο Πανεπιστήμιο Goethe στη Φρανκφούρτη, κατά την οποία προχώρησε σε ακόμη ηχηρότερη έκκληση για αποφασιστική δράση.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ όρισε συγκεκριμένες κινήσεις, περιλαμβανομένης της αύξησης του βασικού μισθού στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη βελτίωση της επαγγελματικής κατάρτισης στην Ευρώπη και την περικοπή επιδοτήσεων για τα καύσιμα στις αναδυόμενες αγορές.

«Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής: είμαστε σε εγρήγορση, όχι σε συναγερμό. Υπάρχει μια απώλεια momentum στην ανάπτυξη (...) Ωστόσο, αν οι φορείς χάραξης πολιτικής μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις και να δράσουν μαζί, οι θετικές συνέπειες στην παγκόσμια εμπιστοσύνη –και την παγκόσμια οικονομία- θα είναι σημαντικές», ανέφερε.

Παρότι η ανάκαμψη στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει αρχίσει να κερδίζει momentum και κάποιες αναδυόμενες αγορές όπως το Μεξικό έχουν εμφανίσει καλές επιδόσεις, το ΔΝΤ προειδοποίησε πως η ανάπτυξη στην Ευρώπη και την Ιαπωνία έχει σταθεί μεγάλη απογοήτευση, ενώ η κινεζική επιβράδυνση έχει πλήξει τις χώρες που εξάγουν πετρέλαιο και εμπορεύματα, περιλαμβανομένων της Βραζιλίας και της Ρωσίας.

Προκειμένου να αντιμετωπιστούν αυτές οι προκλήσεις, η Κριστίν Λαγκάρντ έκανε έκκληση για μια επιτάχυνση στις διαρθρωτικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις, αυξημένη δημοσιονομική στήριξη και συνεχιζόμενη διευκολυντική νομισματική πολιτική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ