Aβραμόπουλος: Ετοιμάζουμε έκτακτα σχέδια για το προσφυγικό

Aβραμόπουλος: Ετοιμάζουμε έκτακτα σχέδια για το προσφυγικό
H Eυρωπαϊκή Ένωση ευελπιστεί ότι η Τουρκία θα περιορίσει τις εισροές μεταναστών στην Ελλάδα, αλλά προετοιμάζει και σχέδια έκτακτης ανάγκης για την φιλοξενία μεγάλου αριθμού προσφύγων, δήλωσε σε συνέντευξη του στο Reuters ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

«Αν η συμφωνία συνεργασίας που κάναμε με την Τουρκία δεν αρχίσει να αποφέρει αποτελέσματα, η κατάσταση δεν θα είναι καθόλου εύκολη» ανέφερε. «Αυτός είναι ο λόγος που αρχίσαμε να εργαζόμαστε σε σχέδια έκτακτης ανάγκης» πρόσθεσε.

«Αν συμβεί αυτό, θα έρθουμε αντιμέτωποι με μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση και αυτό πρέπει να αποφευχθεί» σημείωσε.

Ο κ. Αβραμόπουλος υποστήριξε ότι η Ελλάδα άργησε να ξεκινήσει την συνεργασία με την Ε.Ε. για την διαχείριση των ροών προσφύγων αλλά έχει κάνει εντυπωσιακά άλματα τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο ίδιος σημείωσε ακόμα πως οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. πρέπει να τηρήσουν τις συμφωνίες για βοήθεια στην Ελλάδα και την μετεγκατάσταση δεκάδων χιλιάδων προσφύγων. «Είναι μια στιγμή που πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους, ειδικά τα κράτη μέλη» τόνισε.

Από τον Οκτώβριο λιγότεροι από 600 πρόσφυγες έχουν μετεγκατασταθεί.

«Όλοι θέλουν να πάνε στην Γερμανία. Αυτό δεν είναι δυνατό. Οι πόρτες είναι ανοιχτές για όλους όσους δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Αλλά είναι το σύστημα αυτό που θα τους πει που θα πάνε» επισήμανε.

Ο Επίτροπος Μετανάστευσης προειδοποίησε ότι στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για να τεθεί η κατάσταση υπό έλεγχο.

«Ο καιρός θα βελτιωθεί ως το τέλος Μαρτίου. Οπότε, το μήνυμα που στέλνω είναι ότι όλα πρέπει να γίνουν σε μικρό χρονικό διάστημα. Όλοι, οι τρίτες χώρες, τα κράτη μέλη, οι πρόσφυγες, οι μετανάστες, οι διακινητές, πρέπει να καταλάβουν ότι είμαστε αποφασισμένοι να θέσουμε την κατάσταση υπό πλήρη έλεγχο», ανέφερε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ