Βρετανία και προσφυγικό στη Σύνοδο Κορυφής

Βρετανία και προσφυγικό στη Σύνοδο Κορυφής
Για προσφυγική κρίση και βρετανικό ζήτημα συζητούν από αύριο στις Βρυξέλλες οι ευρωπαίοι ηγέτες.

Η Ελλάδα ήταν και θα παραμείνει μέλος του Σένγκεν, διαβεβαίωσε σήμερα στις Βρυξέλλες αξιωματούχος της ΕΕ με αφορμή την αυριανή συζήτηση για την προσφυγική κρίση σε επίπεδο ευρωπαίων ηγετών. Το προσφυγικό και το βρετανικό ζήτημα θα είναι τα βασικά θέματα του διήμερου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι εργασίες του οποίου ξεκινούν αύριο το απόγευμα και ολοκληρώνονται την Παρασκευή το μεσημέρι.

Για την προσφυγική κρίση, ο αξιωματούχος διευκρίνισε ότι στην παρούσα σύνοδο δεν αναμένεται να ληφθούν νέες αποφάσεις, αλλά θα γίνει ένας απολογισμός της κατάστασης και της πορείας υλοποίησης των συμφωνηθέντων, κυρίως σε σχέση με το σχέδιο δράσης ΕΕ-Τουρκίας και τη φύλαξη των ελληνοτουρκικών συνόρων. Μάλιστα στο περιθώριο της Συνόδου ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου θα πραγματοποιήσει σειρά συναντήσεων με Αξιωματούχους της ΕΕ και ευρωπαίους ηγέτες.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις προσπάθειες ορισμένων χωρών της ανατολικής Ευρώπης να απομονώσουν τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας, ο αξιωματούχος επισήμανε ότι το ζητούμενο δεν είναι να απομονωθεί η Ελλάδα, η οποία ήταν και θα παραμείνει μέλος του Σένγκεν, αλλά να λειτουργήσει η συμφωνία με την Τουρκία, προσθέτοντας ότι αυτό απαιτεί υπομονή.

Σε σχέση με το βρετανικό ζήτημα, προέβλεψε ότι οι συζητήσεις θα είναι δύσκολες, κυρίως λόγω των αντιδράσεων στην ικανοποίηση του αιτήματος του Λονδίνου για προσωρινή αναστολή μέχρι 4 χρόνια των κοινωνικών επιδομάτων στους Ευρωπαίους εργαζόμενους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αυτό που συζητείται είναι το πώς θα ενεργοποιείται αυτή η ρήτρα και το κατά πόσο θα περιοριστεί μόνο στην βρετανική επικράτεια ή θα μπορεί να εφαρμοστεί στο μέλλον και από άλλες χώρες, που αποτελεί και το πιθανότερο ενδεχόμενο.

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle

Αξιολόγηση