Επώδυνο ένα Brexit λένε οι βιομήχανοι

Επώδυνο ένα Brexit λένε οι βιομήχανοι
Το μειωμένο εμπόριο και η αποδυναμωμένη παραγωγικότητα θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη κατά 0,5% το χρόνο για τα επόμενα 15 χρόνια σε περίπτωση που η χώρα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρει σε έκθεσή της η CEEMET, μια ένωση Ευρωπαίων βιομήχανων.

Σύμφωνα με το CNBC, η CEEMET με έδρα τις Βρυξέλλες είναι μια ευρεία ομάδα που αντιπροσωπεύσει 200.000 βιομήχανους σε όλη την Ευρώπη και δίνει μία από τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις σχετικά με τον αντίκτυπο ενός πιθανού Brexit.

Όπως αναφέρει στην έκθεση ο Frederic Gonand, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Paris-Dauphine, μια αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ θα μπορούσε να μειώσει τη βρετανική οικονομική παραγωγή κατά πάνω από 7% μέσα στα επόμενα 15 χρόνια.

«Ο αντίκτυπος μπορεί να είναι μεγαλύτερος, καθώς η ανάλυση εστιάζει στο βιομηχανικό τομέα και δε λαμβάνει υπόψιν της τον αντίκτυπο στο βρετανικό χρηματοπιστωτικό τομέα και εκείνο των ευρύτερων υπηρεσιών», ανέφερε ο Gonand. Οι υπηρεσίες αντιστοιχούν περίπου στο 80% της οικονομίας της Βρετανίας.

Επιπλέον, η γαλλική Societe Generale έχει εκτιμήσει πως μια έξοδος από την ΕΕ θα μπορούσε να μειώσει τη βρετανική οικονομική ανάπτυξη κατά 0,5 με 1% το χρόνο για τα επόμενα 10 χρόνια, έναντι μιας ανάπτυξης μόλις άνω του 2% το χρόνο που εμφανίζει παραδοσιακά η χώρα.

Στο μεταξύ, παρότι η επενδυτική δαπάνη δεν έχει αρχίσει ακόμη να επηρεάζεται, η επικεφαλής της Συνομοσπονδίας Βρετανικής Βιομηχανίας ανέφερε χθες πως οι περισσότερες από τις εταιρίες με τις οποίες έχει μιλήσει, έχουν ξεκινήσει να καταστρώνουν προληπτικά σχέδια για το ενδεχόμενο ενός Brexit.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ