Μουζάλας: Έχουμε σχέδιο, αν “κλείσουν” τα σύνορα μας

Μουζάλας: Έχουμε σχέδιο, αν “κλείσουν” τα σύνορα μας
Στο 1 δις ευρώ προσδιόρισε το κόστος για τη χώρα μας το 2016 λόγω των προσφυγικών ροών ο Γιάννης Μουζάλας, ανεβάζοντας κατά πολύ την εκτίμηση στην οποία προέβη στις αρχές της εβδομάδας ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, που μίλησε για 600 εκατ. ευρώ.

Ο αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του Δημήτρη Καμμένου από τους ΑΝΕΛ, τόνισε ότι δεν «στέκει» νομικά η έξοδος μας από τη συνθήκη Σένγκεν και πως αυτό που θα μπορούσε να γίνει είναι να κλείσουν τα χερσαία σύνορά μας. Η κυβέρνηση ωστόσο, πρόσθεσε είναι προετοιμασμένη γι αυτό, αφενός με το να είναι εντάξει με τις υποχρεώσεις της και αφετέρου με το να διαχειριστεί τους ανθρώπους αυτούς.

Ο φόβος ωστόσο, που έχει είναι ότι «οι δυσκολίες να πάρουμε λεφτά θα είναι λιγότερες, όσο περισσότερο προσπαθούν να μας ρίξουν». Η αναφορά αυτή έγινε με αφορμή την πρόταση του Βέλγου υπουργού για δημιουργία στρατοπέδου 400.000 προσφύγων, για την οποία -όπως είπε- δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα να μας δώσουν λεφτά. Παραδέχθηκε ότι «οι καθυστερήσεις που είχαμε ενέχουν ένα κομμάτι κυβερνητικής ευθύνης που εγώ είμαι πρόθυμος να το φορτωθώ» και εξήρε τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Στην απάντησή του τόσο προς τον Δημήτρη Καμμένο όσο και προς τον Θεόδωρο Παπαθεοδώρου από την Δημοκρατική Συμπαράταξη, είπε πως υπήρξαν δυσκολίες, όπως για παράδειγμα το εγχείρημα για την κατασκευή κέντρων υποδοχής στη Λέσβο, όπου το κέντρο ήταν έτοιμο δύο φορές, αλλά μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο ήρθαν 17.000 πρόσφυγες με αποτέλεσμα να καταρρεύσει.

Απέρριψε την πρόταση για κατασκευή πλωτών hotspots λόγω επικινδυνότητας, ενώ ανέφερε πως έως τις 15 Μαρτίου θα έχει ολοκληρωθεί το όλο εγχείρημα με τις διαπιστεύσεις που θα πρέπει να έχουν όλες οι ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στα νησιά του Αιγαίου για την υποδοχή των προσφύγων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ