Μουζάλας: Δεν αποκλείονται αρνητικές εξελίξεις στο προσφυγικό

Μουζάλας: Δεν αποκλείονται αρνητικές εξελίξεις στο προσφυγικό
Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις των κατοίκων στην Κω και τα Διαβατά κατά της δημιουργίας κέντρων καταγραφής μεταναστών και προσφύγων την ώρα που και τα χρονικά περιθώρια για την κατασκευή τους στενεύουν ασφυκτικά.

Είναι χαρακτηριστικό πως στην Κω υπάρχουν ήδη φωνές που ζητούν ακόμη και τη διενέργεια τοπικού δημοψηφίσματος, ενώ ο δήμαρχος του νησιού, Γιώργος Κυρίτσης, μιλώντας χθες στο MEGA τόνισε πως η διαφωνία των κατοίκων έχει να κάνει με το γεγονός ότι το hot spot βρίσκεται κοντά σε κατοικημένη περιοχή αλλά και δίπλα σε ενεργό στρατόπεδο.

Την ίδια στιγμή πάντως μιλώντας στο STAR ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, δεν απέκλεισε στην σύνοδο κορυφής της 18ης και 19η Φεβρουαρίου οι Ευρωπαίοι να αποφασίσουν κλείσιμο των συνόρων προς την Ελλάδα ακόμα κι αν η χώρα μας θα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της ως προς τα hot spots.

Ωστόσο ο κ. Μουζάλας εξήγησε πως μια τέτοια κίνηση δεν θα προκαλούσε κατάσταση την οποία δεν θα μπορούσε να διαχειριστεί η χώρα μας. "Η Ελλάδα ενοχοποιείται, αλλά η Ευρώπη ήταν εκείνη που βρέθηκε απροετοίμαστη μπροστά στο προσφυγικό", είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Μουζάλας.

Στρέφοντας τα "πυρά" του κατά του δημάρχου της Κω ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής τον κατηγόρησε για αδιαλλαξία λέγοντας χαρακτηριστικά: "Προβλήματα υπήρξαν και στη Σάμο και στη Λέσβο και στην Ειδομένη. Λύθηκαν, σε εισαγωγικά, γιατί διαχείριση κάνουμε του προβλήματος. Είχαμε δημάρχους που ήταν αντίθετοι, τσακωθήκαμε, ήρθαμε σε αντίθεση, αλλά βρίσκαμε κάθε φορά μία λύση στο πρόβλημα για να ισορροπήσουμε το βάρος της τοπικής κοινωνίας με το προσφυγικό. Όπου μπορούσαμε, το κάναμε. Στην Κω βρήκαμε πόρτα".

Από την πλευρά του πάντως ο αρμόδιος Επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, είπε πως δεν τίθεται θέμα εξόδου της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν και πρόσθεσε: "Δεν τίθεται ζήτημα να προστατευτεί η υπόλοιπη Ευρώπη από την Ελλάδα. Η Ελλάδα πρέπει να επαινεθεί για το γεγονός ότι περιθάλπει όλους αυτούς τους ανθρώπους και ειδικά οι κάτοικοι των νησιών που έχουν δώσει δείγματα πολιτισμού με τη στάση τους» συμπλήρωσε, σημειώνοντας ότι «δεν έγιναν ποτέ επίσημα συζητήσεις για "μικρή Σένγκεν".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ