Οι δύο απαιτήσεις- σοκ των δανειστών

Οι δύο απαιτήσεις- σοκ των δανειστών
Περεταίρω μειώσεις στις κύριες συντάξεις ζήτησαν οι δανειστές από το επιτελείο του υπουργείου Εργασίας στην τηλεδιάσκεψη με τεχνικά κλιμάκια των θεσμών για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Ζήτησαν από τα στελέχη του υπουργείου διευκρινίσεις για διάφορα σημεία του νομοσχεδίου καθώς και στοιχεία για την εθνική σύνταξη.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών, σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες με τον γενικό γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης ζήτησαν αναλυτικά στοιχεία που να δικαιολογούν επαρκώς την κεντρική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, να μην προχωρήσει σε μείωση των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων.

Οι δύο απαιτήσεις των δανειστών

Η πλευρά των θεσμών κατέστησε σαφές στα στελέχη του υπουργείου Εργασίας τις απαιτήσεις τους, οι οποίες είναι:
χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης (του μισθού από τη σύνταξη) σε σχέση με εκείνα που προβλέπει η κυβέρνηση
την παροχή εθνικής σύνταξης με εισοδηματικά κριτήρια με 20 χρόνια ασφάλισης

Το κυβερνητικό προσχέδιο για το νέο ασφαλιστικό

Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει τα παραπάνω, τα οποία ζητούν οι δανειστές να ισχύουν για όσους βγουν στη σύνταξη από 1/1/2016 και αναδρομικά μετά το πέρας του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής (σ.σ. Ιούλιος 2018) για όσους είχαν βγει στη σύνταξη μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου του 2015.

Ωστόσο όπως αναφέρει και το capital τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών δεν επιθυμούν συνταξιούχους δύο ταχυτήτων:
εκείνων των συνταξιούχων, για τους οποίους θα ισχύουν τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης λόγω του ότι βγήκαν στη σύνταξη από την 1η/1/2016
εκείνων, για τους οποίους δεν ισχύουν τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης για την περίοδο 1η/1/2016 έως τον Ιούλιο του 2018, επειδή είχαν βγει στη σύνταξη μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου του 2015

Οι θεσμοί διαφωνούν και με την ενσωμάτωση του ΕΚΑΣ

Οι αντιρρήσεις των δανειστών δεν σταματούν εκεί, αφού διαφωνούν και με την ενσωμάτωση του ΕΚΑΣ στην εθνική σύνταξη, αφού υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να τεθούν εισοδηματικά κριτήρια, όπως και για την πριμοδότηση των συντάξεων των χαμηλών εισοδημάτων έως 30 έτη σε βάρος των μεσαίων και υψηλότερων. Τέλος ακούγεται πως έχει τεθεί και ζήτημα με το εφάπαξ.

Ολα αυτά ενώ την ερχόμενη Τρίτη στις 18:30 ο Αλέξης Τσίπρας προκάλεσε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για το ασφαλιστικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ