Αβραμόπουλος: Θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να διατηρήσουμε τη Σένγκεν

Αβραμόπουλος: Θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να διατηρήσουμε τη Σένγκεν
Σαφές μήνυμα προς τα κράτη μέλη που διαφοροποιούνται από την επίσημη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο θέμα της μετανάστευσης, έστειλε ο αρμόδιος επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, επαναλαμβάνοντας τη θέση του για διατήρηση της Συνθήκης Σένγκεν.

Σε συνέντευξή του στη βελγική τηλεόραση, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε πως τον τελευταίο χρόνο η ΕΕ δούλεψε πολύ σκληρά, ώστε να διαμορφωθεί μία κοινή μεταναστευτικη πολιτική, η οποία δεν υπήρχε πριν. «Η συνθήκη Σένγκεν αποτελεί τη μεγαλύτερη κατάκτηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης» σημείωσε και εξέφρασε τη διαφωνία του με τη άποψη ότι η συνθήκη Σενγκεν δεν δούλεψε ποτέ. «Η δυνατότητα της ελεύθερης μετακίνησης στην Ευρώπη θα πρέπει να παραμείνει με όλα τα μέσα.

Πηγαίνοντας πίσω στις εθνικές πολιτικές, χτίζοντας φράκτες, υποτιμούμε το μέλλον της Ευρώπης, και εγώ και η Επιτροπή είμαστε οι εγγυητές των συνθηκών. Και θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό, όχι μόνο για να διατηρήσουμε τη Σένγκεν, αλλά και να λύσουμε όλα τα πραγματα» είπε χαρακτηριστικά. Όπως ανέφερε ο Ευρωπαίος επίτροπος, η υποχρέωση των κρατων-μελών είναι η υποστήριξη των αρχών και των αξιών της ΕΕ, υπενθυμίζοντας πως όλοι θα κριθούν από τους πολίτες τους. «Είμαι πολύ ανήσυχος από την αύξηση της ξενοφοβίας, του λαϊκισμού και το εθνικισμού.

Τα κράτη-μέλη έχουν τεράστια ευθύνη. Είναι πολύ απλό να λες πως διαφωνείς και πως θα χτίσεις φράχτες και πως θα αποχωρήσεις από την ΕΕ. Έτσι θα προχωρήσουμε μπροστά; Φυσικά ανησυχώ για το μέλλον των παιδιών μου, αλλά δεν θα αφήσω ποτέ να επικρατήσει ο φόβος» επεσήμανε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ