Πως σχολιάζει ο γερμανικός τύπος τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα

Πως σχολιάζει ο γερμανικός τύπος τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα
«Η Αθήνα σχεδιάζει την επόμενη περικοπή συντάξεων», τιτλοφορείται άρθρο στην Badische Zeitung που σημειώνει ότι «στον προεκλογικό αγώνα είχε υποσχεθεί το αντίθετο, τώρα όμως ο πρωθυπουργός Τσίπρας δρομολογεί περικοπές».

Παρουσιάζοντας τα όσα προβλέπει το νέο ασφαλιστικό, η εφημερίδα σχολιάζει ότι «το γεγονός ότι ειδικά ο Τσίπρας πρέπει να μειώσει ακόμη περισσότερο τις συντάξεις είναι πικρό για το αριστερό κυβερνών κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα είχε υποσχεθεί να ακυρώσει προηγούμενες περικοπές συντάξεων. Για τον Τσίπρα τα μεταρρυθμιστικά σχέδια είναι ήδη πέραν του δέοντος, για τους εκπροσώπους των δανειστών όμως μάλλον όχι. Το κουαρτέτο αποτελούμενο από Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ και ESM έχει ενστάσεις κυρίως επί της πρότασης για αύξηση των εισφορών καθώς έτσι διογκώνεται ακόμη περισσότερο το ήδη υψηλό μη μισθολογικό κόστος, επιφέροντας ένα ακόμη πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα της χώρας.

Τα ελληνικά συνδικάτα σχεδιάζουν ήδη απεργιακές κινητοποιήσεις κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης. Άγνωστο παραμένει εάν ο Τσίπρας διαθέτει την απαιτούμενη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Ο συνασπισμός με τους δεξιούς λαϊκιστές των Ανεξάρτητων Ελλήνων διαθέτει μόλις 153 από τις 300 έδρες. Η κυβερνητική συμμαχία ενδέχεται να καταρρεύσει λόγω του ασφαλιστικού».

Στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα αναφέρεται σχόλιο της Süddeutsche Zeitung υπό τον τίτλο «Αντιπολίτευση χωρίς σχέδιο».Όπως σχολιάζει η εφημερίδα του Μονάχου, «όποιος απορεί πώς ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παραμένει στην εξουσία παρά τις αθετημένες υποσχέσεις, τις πολιτικές μεταβολές και την προκλητική επίδειξη ισχύος, θα έπρεπε να ρίξει μια ματιά στην αντιπολίτευση. Η τελευταία είναι αυτή που στηρίζει εντέλει το άστρο του αριστερού πολιτικού. Το συνταξιοδοτικό σύστημα πρέπει να μεταρρυθμιστεί. Είναι συνώνυμο του πελατειακού κράτους, το οποίο οδήγησε την Ελλάδα στη χρεοκοπία. Η κυβέρνηση του Τσίπρα παρουσίασε στους ευρωπαίους δανειστές μια εκτενή πρόταση, η οποία αναμένεται να συναντήσει δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις. Προβλέπει μια βασική σύνταξη ύψους 384 ευρώ, για μια ζωή στο ελάχιστο όριο της διαβίωσης.

Ο σχεδιασμός δείχνει επιείκεια στους νυν συνταξιούχους, όχι όμως και στην οικονομία, η οποία καλείται να καταβάλει υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές. Η αντιπολίτευση αρνείται να προσφέρει οποιαδήποτε βοήθεια στον Τσίπρα. Δεν θέλει να επωμιστεί την ευθύνη των φρικαλεοτήτων. Το αριστερό ΠΑΣΟΚ, άλλοτε κόμμα εξουσίας, είναι κατά των περικοπών και υψηλότερων ασφαλιστικών εισφορών. Είναι σαν να σηκώνει τα χέρια ψηλά στα προβλήματα. Οι συντηρητικοί της Νέας Δημοκρατίας -που βρίσκονται σε αναζήτηση νέου προέδρου- ασχολούνται μόνον με τον εαυτό τους.

Από τη στιγμή που ο Τσίπρας κυβερνά την Ελλάδα, έχει ζήσει πολλές κρίσιμες στιγμές. Στην πραγματικότητα βρίσκεται μόλις έναν χρόνο στην εξουσία, και εάν η αντιπολίτευση συνεχίσει έτσι, ο Τσίπρας θα κυβερνά για πολύ καιρό ακόμη τη χώρα».

πηγή: DW

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ