Αιχμηρή απάντηση στη συνέντευξη του πρωθυπουργού δίνει ο Λεβέντης

Αιχμηρή απάντηση στη συνέντευξη του πρωθυπουργού δίνει ο Λεβέντης
Αιχμηρή απάντηση στη συνέντευξη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Realnews, με την οποία έκλεισε το θέμα της συνεργασίας με τον Βασίλη Λεβέντη, κάνοντας λόγο για «αστεία συζήτηση» έδωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων μιλώντας στον Realfm 97,8 και τον Νίκο Στραβελάκη.

Σχολιάζοντας τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στη Realnews, ο Βασίλης Λεβέντης ήταν καυστικός υποστηρίζοντας για τον πρωθυπουργό ότι «ο τρόπος του δείχνει τον πανικό του και την ανησυχία του για την πτώση της κυβέρνησής του. Ένας αριστερός συζητά για κυβερνήσεις συνεργασίας, η αριστερά ήταν πάντα υπέρ των συζητήσεων, αν είναι αριστερός ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να προσέλθει με σοβαρότητα σε συζητήσεις».

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων επιτέθηκε στο περιβάλλον του πρωθυπουργού υποστηρίζοντας ότι ορισμένοι γύρω από τον Αλέξη Τσίπρα φοβούνται την κυβέρνηση συνεργασίας, διότι έτσι θα έχαναν την επιρροή τους σημειώνοντας ότι «όταν ο πρωθυπουργός λέει “αστείες” αυτές τις συζητήσεις είναι εκτός τόπου και χρόνου. Έχει θερμοκέφαλους στο περιβάλλον του που θα χάσουν τις καρέκλες τους. Εν θερμώ είπε τις κουβέντες αυτές που είπε. Είναι όμηρος αριστερών παλαιάς κοπής».

Ο Βασίλης Λεβέντης δεν απέκλεισε να υπάρξει νέος γύρος επαφών με τον Αλέξη Τσίπρα, στον οποίο, όπως είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, θα του προτείνει να παραδώσει την εξουσία σε οικουμενική κυβέρνηση.

Έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη σταθερότητα της χώρας τονίζοντας ότι χρειάζεται πολιτική σταθερότητα στη χώρα, κάτι που σήμερα λείπει και για αυτό δεν έρχεται κανένας επενδυτής. Επανέλαβε την πάγια θέση του ίδιου και του κόμματός του για την ανάγκη οικουμενικής κυβέρνησης με τη συμμετοχή και της ΝΔ. Ο Βασίλης Λεβέντης σημείωσε ότι ενόψει και της ψήφισης του ασφαλιστικού «συνεννόηση θα υπάρξει μόνο με την οικουμενική κυβέρνηση».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων δεν απέκλεισε να έχει απώλειες ο ΣΥΡΙΖΑ στη ψήφιση του ασφαλιστικού, ωστόσο είπε και πάλι ότι θα πρέπει μετά τις εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου της ΝΔ να γίνουν συζητήσεις και συνεννοήσεις για τη διάσωση της χώρας.

Για το αποτέλεσμα των εκλογών στη ΝΔ ο Βασίλης Λεβέντης εκτίμησε ότι αν κερδίσει ο Ευ. Μεϊμαράκης θα προσέλθει σε μια συζήτηση για τη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης, σε αντίθεση με το τι θα συμβεί εάν τελικά εκλεγεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για το ασφαλιστικό και το νομοσχέδιο που του παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων υποστήριξε ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να ψηφίσει το νομοσχέδιο θεωρώντας ότι με τις διατάξεις του «βάζει στην πυρά τις νεότερες γενιές συνταξιούχων και σώζει τους υπάρχοντες συνταξιούχους». Ωστόσο, ο Βασίλης Λεβέντης εκτίμησε ότι δεν θεωρεί βέβαιο ότι με τις διατάξεις του νομοσχεδίου σωθούν οι υφιστάμενες συντάξεις καθώς δεν γνωρίζουμε αν οι Θεσμοί εγκρίνουν το σχέδιο.

Αποκάλυψε ότι ο Γ.Κατρούγκαλος κατά τη συνάντηση που είχαν του εξέφρασε το φόβο ότι οι δανειστές μπορεί να απορρίψουν κάποια από τα ισοδύναμα που προτείνει η κυβέρνηση, όπως η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «μας έδωσε ένα σχέδιο και θα δοθεί και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στους Θεσμούς και φοβάται ότι οι θεσμοί θα το απορρίψουν».

Ο Βασίλης Λεβέντης επανέλαβε ότι θέση του κόμματός του είναι να αλλάξει το μοντέλο του ασφαλιστικού και από αναδιανεμητικό να γίνει σύστημα με εισοδηματικά κριτήρια, φέρνοντας ως παράδειγμα την περίπτωση της Αυστραλίας.

«Εμείς είμαστε υπέρ μιας άλλης λογικής των εισοδηματικών κριτηρίων, όχι όμως των περιουσιακών στοιχείων» ανέφερε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι θα πρέπει κάποιος με μεγάλα εισοδήματα, ακόμα και αν καταβάλει ασφαλιστικές εισφορές να απαλλάσσεται της σύνταξής του προκειμένου να παραμείνει βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα, προτείνοντας ως πλαφόν τα 1.500 ευρώ για τις συντάξεις, ποσό που όπως είπε επιτρέπει και τη σωτηρία των ασφαλιστικών ταμείων και ένα επίπεδο βιώσιμης ζωής για τους συνταξιούχους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ