Μέρκελ: Το προσφυγικό δεν μπορεί να ελεγχθούν παρά μόνο με διεθνή συνεργασία

Μέρκελ: Το προσφυγικό δεν μπορεί να ελεγχθούν παρά μόνο με διεθνή συνεργασία
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ υπερασπίσθηκε σε συνέντευξή της, λίγο πριν από συνέδριο του κόμματός της, Χριστιανικής Δημοκρατικής Ένωσης (CDU) και μιας ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής όπου η στάση της αναμένεται να δεχθεί επικρίσεις, την άρνησή της να κλείσει τα γερμανικά σύνορα όταν βρέθηκε αντιμέτωπη με τη συρροή των προσφύγων.

«Εργάζομαι για να μειωθεί ο αριθμός των μεταναστών που φθάνουν στη Γερμανία, αλλά είναι αυταπάτη να πιστεύουμε ότι το πρόβλημα των προσφύγων μπορεί να επιλυθεί στα γερμανο-αυστριακά σύνορα. Οι μεγάλες μετακινήσεις προσφύγων δεν μπορεί να ελεγχθούν παρά μόνο με διεθνή συνεργασία», τόνισε στην εφημερίδα Augsburger Allgemeine.

Σύμφωνα με την ίδια, οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές δεν είναι δυνατό να μπουν σ' ένα κανάλι παρά μόνο με μια καλύτερη προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. και μια αυξημένη συνεργασία με την Τουρκία, απ' όπου οι περισσότεροι από τους Σύρους που διαφεύγουν από τον πόλεμο παίρνουν τον δρόμο προς την Ευρώπη.

Μια συμφωνία πάνω σ' αυτά τα σημεία, την ώρα που μια ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής πρόκειται να διεξαχθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή, καθώς και μια διευθέτηση των συγκρούσεων στη Συρία και τη Λιβύη, έχουν ουσιαστική σημασία, σύμφωνα με την κ. Μέρκελ, για να διαφυλαχθεί η ελευθερία της κυκλοφορίας στην Ευρώπη.

«Όλοι εκτιμάμε την ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων, αγαθών και υπηρεσιών. Και καμιά χώρα στην Ευρώπη δεν την έχει ανάγκη όσο η Γερμανία. Όμως δεν μπορεί να λειτουργήσει μακροχρόνια παρά μόνο αν τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. είναι προστατευμένα», επέμεινε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ