Με Σκουρλέτη και Σταθάκη άρχισε ο νέος κύκλος διαπραγματεύσεων με το κουαρτέτο

Με Σκουρλέτη και Σταθάκη άρχισε ο νέος κύκλος διαπραγματεύσεων με το κουαρτέτο
Οι εκπρόσωποι των θεσμών, που βρίσκονται στην Αθήνα από σήμερα, Τρίτη, ρίχνουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δύο εκ των δυσκολότερων θεμάτων, ΑΔΜΗΕ και κόκκινα δάνεια.

Το ραντεβού με τον υπουργό Περιβάλλοντος Π.Σκουρλέτη ήταν στις 6:00. Ο υπουργός αποχώρησε λίγο πριν από τις 7:30 προκειμένου να συμμετάσχει σε εκδήλωση στο πλαίσιο της επίσκεψης του προέδρου της Αιγύπτου Αλ Σίσι.

Στη συνάντηση η ελληνική πλευρά παρουσίασε την πρόταση για απόσχιση του Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας από τη ΔΕΗ και τη μεταφορά των παγίων σε εταιρία που θα ελέγχεται κατά 51% από το Δημόσιο και 49 % από ιδιώτες.

Η πρόταση αυτή αποτελεί το ισοδύναμο για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας αντί για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ. Δεν αποκλείεται να υπάρξει και άλλη συνάντηση με τους θεσμούς, αύριο Τετάρτη.

Τρεις ώρες αργότερα, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, στο τραπέζι θα προσέλθει ο υπουργός Ανάπτυξης Γ.Σταθάκης, για το αγκάθι που αφορά τη διαχείριση των κόκκινων δανείων με τους δανειστές να διεκδικούν τη δημιουργία πρόσφορου εδάφους για την είσοδο στην αγορά των λεγόμενων distress funds.

Η λύση που προτείνει πλέον η κυβέρνηση για τον Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) προβλέπει το διαχωρισμό των παγίων από τη ΔΕΗ και τη μεταφορά τους σε νέα εταιρία που θα ελέγχεται κατά 51% από το Δημόσιο και κατά 49% από ιδιώτες, καθώς και την καταβολή αποζημίωσης προς τη ΔΕΗ, ενώ ανοιχτό παραμένει το θέμα του μάνατζμεντ για το οποίο βασική θέση της κυβέρνησης αποτελεί η διατήρησή του υπό δημόσιο έλεγχο.

Στη συνάντηση του κ. Σκουρλέτη με το κουαρτέτο ενδέχεται να συζητηθούν και οι τελευταίες εξελίξεις με τα βιομηχανικά τιμολόγια της ΔΕΗ ύστερα από τις χθεσινές σχετικές αποφάσεις της γενικής συνέλευσης των μετόχων της εταιρίας καθώς και η πορεία απελευθέρωσης των ενεργειακών αγορών.

Κόκκινα δάνεια και νέος «νόμος Κατσέλη»

Μάχη για να μην επιτραπεί η πώληση σε ξένα funds στεγαστικών δανείων και μικρών επιχειρηματικών θα δώσει ο υπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης, με τους δανειστές να επιθυμούν να επιτρέπεται η πώληση όλων των κατηγοριών κόκκινων δανείων.

Επιπλέον, αντικείμενο των διαπραγματεύσεων αναμένεται να είναι το περιεχόμενο της δευτερογενούς νομοθεσίας που απαιτείται προκειμένου να τεθούν σε εφαρμογή από την 1/1/2016 οι πρόσφατες αλλαγές στον λεγόμενο «νόμο Κατσέλη».

Σε ότι αφορά τη διαχείριση των κόκκινων δανείων η δεύτερη λίστα προαπαιτουμένων προβλέπει την ψήφιση του ρυθμιστικού πλαισίου για την αδειοδότηση και τη λειτουργία μη τραπεζικών ιδρυμάτων που θα διαχειρίζονται μη εξυπηρετούμενα δάνεια, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1/1/2016.

Το ποιες κατηγορίες κόκκινων δανείων και υπό ποιες προϋποθέσεις θα μπορούν να πωληθούν σε funds θα εξειδικευθεί αργότερα, κατά τη διάρκεια της πρώτης αξιολόγησης. Ωστόσο οι δανειστές πιέζουν να επιτραπεί η πώληση σε funds όλων των κατηγοριών «κόκκινων» δανείων, συμπεριλαμβανομένων και των στεγαστικών, κάτι με το οποίο διαφωνεί κάθετα η ελληνική κυβέρνηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ