Θεοδωράκης: Δεν μας ενδιαφέρει η συμμετοχή σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

Θεοδωράκης: Δεν μας ενδιαφέρει η συμμετοχή σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ
«Το Ποτάμι δεν είναι κόμμα του παρασκηνίου. Ό,τι έχει να πει το λέει δημοσίως. Δημοσίως λοιπόν λέμε ότι δεν μας ενδιαφέρει η συμμετοχή σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ» δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκηςστην εφημερίδα «Αγορά», κλείνοντας ερμητικά την πόρτα σε οποιοδήποτε σενάριο συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, αναφερόμενος στη «συναίνεση», τον όρο που ανακάλυψε πρόσφατα ο κ. Τσίπρας, είπε: «Η παρέα του Μαξίμου ενισχύει το κομματικό κράτος, θωπεύει τις συντεχνίες και παζαρεύει με τα συμφέροντα ή δημιουργεί δικά της. Και σε όλα φλέγοντα ζητήματα, προσφυγικό, ασφάλεια, παιδεία κυβερνούν με την ανεμελιά του διαδηλωτή. Πώς να υπάρξει λοιπόν συναίνεση;».

Στο ερώτημα για μια πιθανή συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ ο επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε: «Νομίζω ότι έχουν μαζευτεί πολλοί στο χώρο της κεντροαριστεράς. Και ο κ. Τσίπρας κεντροαριστερός δηλώνει πλέον. Εμείς λοιπόν δεν διαγκωνιζόμαστε για έναν τίτλο που μπορεί και να μην σημαίνει τίποτα. Το Ποτάμι είναι η νέα προοδευτική δύναμη της χώρας».

Σχολιάζοντας τις «αισιόδοξες» δηλώσεις του Πρωθυπουργού αλλά και του Υπουργού Οικονομικών ανέφερε: «Και ο Στάλιν συνήθιζε να λέει ότι αυτό που ξεχώριζε τη Σοβιετική Ένωση από τις άλλες χώρες είναι η χαρά. Ρωτήστε λοιπόν τους Έλληνες πολίτες αν όντως αισθάνονται ασφαλείς μέσα στην οικονομική και κοινωνική κατάσταση που χτίζει ο ΣΥΡΙΖΑ».

Τέλος, μιλώντας για την μεγάλη εκδήλωση για τον εκλογικό νόμο που διοργανώνει το Ποτάμι την Τρίτη στο Ζάππειο με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε: «Αυτός είναι ο διάλογος που θέλει το Ποτάμι. Εμείς επεξεργαστήκαμε μια λύση, μιλήσαμε με συνταγματολόγους, με παλιούς πολιτικούς, με ερευνητές και προτείνουμε το εκλογικό σύστημα με τις δύο κάλπες. Όχι γενικώς και αορίστως ελάτε να συζητήσουμε για ένα νέο εκλογικό σύστημα, αλλά παίρνουμε το ρίσκο μιας συγκεκριμένης πρότασης. Εάν λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, η Νέα Δημοκρατία έχουν το θάρρος να κατεβάσουν μια συγκεκριμένη πρόταση, για οποιαδήποτε θέμα, το Ποτάμι θα είναι εκεί να πει την άποψή του».

Ολόκληρη τη συνέντευξη του Σταύρου Θεοδωράκη:

Υπάρχει κάποια παρασκηνιακή συνεννόηση με τον ΣΥΡΙΖΑ για την από κοινού αντιμετώπιση κάποιων προβλημάτων ή για τη συμμετοχή σας στην κυβέρνηση;

Το Ποτάμι δεν είναι κόμμα του παρασκηνίου. Ό,τι έχει να πει, το λέει δημοσίως. Δημοσίως, λοιπόν, λέμε ότι δεν μας ενδιαφέρει η συμμετοχή σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Και δημοσίως στη Βουλή καταθέτουμε τις δικές μας προτάσεις για να βελτιώσουμε τη ζωή των συμπατριωτών μας. Δυστυχώς, το νέο καθεστώς έχει κλειστά τα αυτιά του.

Εσείς, όμως, δεν λέγατε ότι η συναίνεση είναι απαραίτητη στο πολιτικό σκηνικό;

Ναι. Και λέγαμε, επίσης, ότι για να βγούμε από τον φαύλο κύκλο των μνημονίων πρέπει να πάρουμε γενναίες αποφάσεις, να γκρεμίσουμε το κομματικό κράτος και να συγκρουστούμε όλοι μαζί με συμφέροντα και συντεχνίες. Η παρέα του Μαξίμου έχει άλλη γνώμη. Ενισχύει το κομματικό κράτος, θωπεύει τις συντεχνίες και παζαρεύει με τα συμφέροντα ή δημιουργεί δικά της. Και σε όλα φλέγοντα ζητήματα - προσφυγικό, ασφάλεια, παιδεία - κυβερνά με την ανεμελιά του διαδηλωτή. Πώς να υπάρξει, λοιπόν, συναίνεση;

Ο κ.Τσίπρας είπε "ελάτε να συμφωνήσουμε τι θα κάνουμε με την Παιδεία". Θα πείτε όχι;

Κοιτάξτε. Ο κ. Φίλης συνεχίζει να γκρεμίζει ό,τι έχει απομείνει όρθιο στην παιδεία. Έδιωξε όλους τους επιφανείς Έλληνες που είχαν έρθει αφιλοκερδώς να προσφέρουν στα ελληνικά πανεπιστήμια. Και ο κ. Τσίπρας λέει τώρα: «Ελάτε να συζητήσουμε για την παιδεία του μέλλοντος». Ε. δεν μας ενδιαφέρει να γράψουμε μια έκθεση ιδεών για την παιδεία. Το ίδιο και για το μεταναστευτικό. Έκαναν όλα τα λάθη. Απέρριψαν όλες τις προτάσεις μας, φώναζαν «η θάλασσα δεν έχει σύνορα» και τώρα λένε «είμαστε σε αδιέξοδο».

Με το ασφαλιστικό τι θα κάνετε; Θα συνεργασθείτε με τον ΣΥΡΙΖΑ ή θα συνταχθείτε με το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία;

Όσοι προσπάθησαν να μας βάλουν σε κάποιο από τα παλιά στρατόπεδα διαψεύστηκαν. Η Ελλάδα δεν έχει μόνο δύο επιλογές. «Ή με τον ΣΥΡΙΖΑ ή με τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ». Έχει και το Ποτάμι! Σε αυτή τη μάχη θα σταθούμε στο πλευρό της νέας γενιάς και του κόσμου της παραγωγής. Χρειάζονται τολμηρές αποφάσεις. Κάποιοι από αυτούς που είναι σήμερα στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, σε συνεργασία με «δεξιούς» και «αριστερούς», τορπίλισαν τη μεταρρύθμιση Γιαννίτση. Δεν είμαστε, λοιπόν, όλοι στο ίδιο στρατόπεδο.

Να υποθέσω, λοιπόν, ότι διάλογο με το ΠΑΣΟΚ δεν θα κάνετε. Δεν σας ενδιαφέρει η υπόθεση της κεντροαριστεράς;

Έχουν μαζευτεί πολλοί στο χώρο της κεντροαριστεράς. Ακόμα και ο κ. Τσίπρας κεντροαριστερός δηλώνει, πλέον. Εμείς, λοιπόν, δεν διαγκωνιζόμαστε για έναν τίτλο που μπορεί και να μη σημαίνει τίποτα. Το Ποτάμι είναι η νέα προοδευτική δύναμη της χώρας. Έχουμε μαζί μας προοδευτικούς κεντροαριστερούς και προοδευτικούς κεντροδεξιούς. Φιλελεύθερους, μεταρρυθμιστές, οικολόγους. Αυτούς που θέλουν να τα αλλάξουν όλα στην χώρα και έχουν βαρεθεί τις συντηρητικές ανακυκλώσεις. Πρώτη φορά συντηρητική αριστερά...

Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι μας μπερδεύετε λίγο. Από τη μια αρνείστε το διάλογο, από την άλλη την Τρίτη οργανώνετε στο Ζάππειο εκδήλωση για τον εκλογικό νόμο. Εκεί θα συμμετάσχουν ο κ. Βερναρδάκης, η κυρία Μπακογιάννη από τη Ν.Δ. και ο κ. Παπαϊωάννου από το ΠΑΣΟΚ. Αυτός δεν είναι διάλογος;

Αυτός είναι ο διάλογος που θέλει το Ποτάμι. Υπάρχει ειδοποιός διαφορά σε σχέση με όλα αυτά που οι άλλοι ονομάζουν διάλογο. Εμείς επεξεργαστήκαμε μια λύση, μιλήσαμε με συνταγματολόγους, με παλιούς πολιτικούς, με ερευνητές και προτείνουμε το εκλογικό σύστημα με τις δύο κάλπες. Και αυτή την πρότασή μας τη δίνουμε στους ανθρώπους που έχουν ανοιχτά τα μάτια τους και τους λέμε «πείτε μας τις απόψεις σας». Όχι γενικώς και αορίστως "ελάτε να συζητήσουμε για ένα νέο εκλογικό σύστημα", αλλά παίρνουμε το ρίσκο μιας συγκεκριμένης πρότασης. Εάν, λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία έχουν το θάρρος να κατεβάσουν μια συγκεκριμένη πρόταση για οποιαδήποτε θέμα, το Ποτάμι θα είναι εκεί να πει την άποψή του.

Ο κ. Τσίπρας είπε πρόσφατα ότι θα γυρίσε το παιχνίδι και η οικονομία, επιτέλους, θα ανακάμψει. Και ο κ. Τσακαλώτος είπε: «Αξίζει να δοθεί ένα "μπράβο" στην κυβέρνηση που περιόρισε τις συνέπειες των τραπεζικών περιορισμών »...

Και ο Στάλιν συνήθιζε να λέει ότι αυτό που ξεχώριζε τη Σοβιετική Ένωση από τις άλλες χώρες είναι η χαρά. Ρωτήστε, λοιπόν, τους Έλληνες πολίτες αν όντως αισθάνονται ασφαλείς μέσα στην οικονομική και κοινωνική κατάσταση που χτίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ