Το προσφυγικό στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας την Κυριακή

Το προσφυγικό στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας την Κυριακή
Η σύνοδος κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας για να συζητηθεί κυρίως η κρίση των προσφύγων είναι πολύ πιθανό να γίνει την Κυριακή στις Βρυξέλλες, δήλωσε σήμερα ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος.

«Δεν είναι 100% βέβαιο ακόμη, αλλά υπάρχει μια θετική εισήγηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την πραγματοποίηση της συνόδου την ερχόμενη Κυριακή», είπε ο αξιωματούχος των ΕΕ στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

«Υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στην Τουρκία και την Κομισιόν για την αναζωογόνηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας και ταυτόχρονα για να καμφθούν οι μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη», πρόσθεσε ο αξιωματούχος αυτός.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ είχαν συμφωνήσει την 12η Νοεμβρίου να διεξαχθεί μια σύνοδος στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μόλις οριστικοποιηθεί μια συμφωνία σε ό,τι αφορά τον περιορισμό της ροής προσφύγων και μεταναστών από το έδαφος της Τουρκίας προς κράτη της Ευρώπης.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είχε δηλώσει τότε πως είναι σχεδόν βέβαιο ότι η σύνοδος κορυφής ΕΕ-Τουρκίας θα γίνει μέσα στον Νοέμβριο. Έκτοτε, σύμφωνα με αξιωματούχους και διπλωμάτες, οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ