Κοτζιάς: Η δημιουργία hotspots στην Τουρκία είναι η μόνη λύση για το προσφυγικό

Κοτζιάς: Η δημιουργία hotspots στην Τουρκία είναι η μόνη λύση για το προσφυγικό
Ενιαία και ξεκάθαρη τοποθέτηση της ευρωπαϊκής πολιτικής στο προσφυγικό ζήτημα, με τη λήψη και την εφαρμογή όλων των απαραίτητων μέτρων, χωρίς αοριστίες και χωρίς προσπάθειες δημιουργίας αποδιοπομπαίων τράγων, ζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κατά την παρέμβασή του στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Κοτζιάς κάλεσε, επίσης, τα μέλη του Συμβουλίου να συνειδητοποιήσουν τον καθοριστικό ρόλο της Τουρκίας για τη διόγκωση των θαλάσσιων ροών και για τη συνολική διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, επισημαίνοντας ότι η μόνη λύση είναι η ταυτοποίηση, καταγραφή και ταξινόμηση των προσφύγων σε ειδικά κέντρα (hot spots) επί του τουρκικού εδάφους, καθώς σε κάθε άλλη περίπτωση μένει ανοιχτό το πεδίο για τη διαιώνιση του παράνομου μηχανισμού διακίνησης που έχει απλώσει τα πλοκάμια του σε ένα πλήθος σχετιζόμενων οικονομικών δραστηριοτήτων.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι είναι απολύτως συνεπής στις συμφωνημένες υποχρεώσεις της, έχοντας ήδη ολοκληρώσει τη δημιουργία του πρώτου από τα 5 hot spots και προχωρώντας με ταχείς ρυθμούς στην υλοποίηση και των υπολοίπων, και επισήμανε την ανάγκη να λειτουργήσει απρόσκοπτα η διαδικασία διανομής στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, καθώς ένα απευκταίο σενάριο καταγραφής και εγκλωβισμού του μεγαλύτερου μέρους των προσφύγων στο ελληνικό έδαφος θα επιβάρυνε υπέρμετρα τη χώρα μας και δεν θα συνιστούσε κοινή ευρωπαϊκή απάντηση σε ένα ζήτημα τεράστιων ανθρωπιστικών διαστάσεων.

Ο κ. Κοτζιάς τόνισε την υπέρμετρη επιβάρυνση που υφίστανται πολλά νησιά του Αιγαίου από τα μαζικά προσφυγικά ρεύματα, τα οποία, με βάση τα στοιχεία των τελευταίων έξι μηνών, όπως είπε, είναι υπερπολλαπλάσια από τον πληθυσμό αυτών των νησιών.

Κατέστησε, επιπλέον, σαφές πως σε ουδεμία περίπτωση θα μπορούσε να αποτελέσει αποδεκτή λύση η χρήση στρατιωτικών μέσων, καθώς κάτι τέτοιο, όπως διευκρίνισε, θα είχε ως συνέπεια τη βύθιση των σκαφών, διά του βομβαρδισμού τους, πριν από την είσοδο στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Τέλος, αναφερόμενος στα πρόσφατα τραγικά γεγονότα στο Παρίσι και στην ενδεχόμενη επιβεβαίωση της ταυτοποίησης ενός εμπλεκομένου σε αυτά με πρόσωπο που είχε καταγραφεί ως πρόσφυγας στο ελληνικό έδαφος, ο κ. Κοτζιάς, απηχώντας τις απόψεις και άλλων μελών του Συμβουλίου, τόνισε ότι δεν είναι ορθό να συνδέεται η τρομοκρατία με το προσφυγικό ζήτημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ