«Αγώνας» να γεφυρωθεί το χάσμα για τους πλειστηριασμούς με τους θεσμούς

«Αγώνας» να γεφυρωθεί το χάσμα για τους πλειστηριασμούς με τους θεσμούς
Μεγάλο «αγκάθι» παραμένει η προστασία της πρώτης κατοικίας, με την Αθήνα να καταβάλλει τις ύστατες προσπάθειες ώστε να βρεθεί κοινός τόπος. Όπως εξήγησε, άλλωστε, κατά πληροφορίες ο πρωθυπουργός στη Γερμανίδα καγκελάριο, «μόνο έτσι μπορεί να υπάρξει πολιτική σταθερότητα στη χώρα».

Οικονομικό επιτελείο και Μέγαρο Μαξίμου βρίσκονται σε πλήρη κινητικότητα, ενώ μετά τον χθεσινό... πυρετό διαβουλεύσεων - τόσο σε τεχνικό, αλλά και σε πολιτικό επίπεδο- οι πιο αισιόδοξοι εκτιμούν ότι «μπορεί να υπάρξει λύση και εκταμίευση της δόσης ακόμα και απόψε».

Ωστόσο, οι πιο ρεαλιστικές φωνές δεν κρύβουν την ανησυχία τους. Μιλώντας στο iefimerida.gr πηγές που έχουν άμεση εικόνα των διαπραγματεύσεων αποφεύγουν να δεσμευθούν και τονίζουν ότι «σίγουρα θα γίνει ένας έλεγχος προόδου και από´κει και πέρα κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα».

Την ίδια ώρα, κάνοντας ένα πρόχειρο «ταμείο», για όσα έχουν εως τώρα προκύψει από τις αλλεπάλληλες τηλεδιασκέψεις προκύπτουν τα εξής:

  • 100 δόσεις: Οι δυο πλευρές φαίνεται να έχουν έρθει πιο κοντά, καταλήγοντας σε ένα «περιθώριο προσαρμογής», άγνωστο ακόμα πόσων ημερών, αποκρούοντας παράλληλα την ακραία απαίτηση των δανειστών να βγαίνουν αυτόματα από τη ρύθμιση όσοι δεν καταβάλλουν έστω και μία δόση.
  • Φάρμακα: προς λύση οδεύει, όπως όλα δείχνουν, και το θέμα της τιμολόγησης των φαρμάκων, μια και φαίνεται να προκρίνεται κάποια περίοδος χάριτος, ώστε να μην εφαρμοστεί άμεσα το μέτρο
  • «Κοκκινα δάνεια»: Το «κλειδί» που θα ξεκλειδώσει τη λύση, δεν έχει ακόμα βρεθεί. Μέχρι στιγμής πάντως, και σε ό,τι αφορά στο νόμο Κατσέλη δεν τίθεται τόσο ζήτημα με τις αντικειμενικές αξίες, όσο με το εισόδημα. Πληροφορίες μάλιστα σημειώνουν, πως η Αθήνα υποχωρεί και ρίχνει τον πήχη στις 25.000 ευρώ (καθαρό εισόδημα), πόσο που μεταφράζεται πάνω 2.000 το μήνα. Άγνωστο ωστόσο, παραμένει, ποια θα είναι η τελική στάση των θεσμών και κατ' επέκταση τα μηνύματα που θα εκπέμψουν οι υπουργοι οικονομικών κατά την αποψινή συνεδρίαση.
  • Ανοιχτό παραμένει ακόμη το θέμα των ισοδυνάμων για τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Χθες πραγματοποιήθηκε νέα τηλεδιάσκεψη της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης (ΕuroWorking Group), ενώ είχε προηγηθεί πολύωρη τηλεδιάσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τους Θεσμούς.

Αξιωματούχος της ευρωζώνης ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το βράδυ ότι δεν έχει υπάρξει προς το παρόν επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των ελληνικών αρχών και των εκπροσώπων των θεσμών, χωρίς ωστόσο να αποκλείει το ενδεχόμενο αυτό να συμβεί ως τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup. Το EWG αποτιμά την πορεία υλοποίησης του πρώτου πακέτου προαπαιτουμένων που συνδέεται με την εκταμίευση της δόσης, ύψους 2 δισ. ευρώ.

Στο μεταξύ, την ανάγκη να υπάρξουν «στέρεες και συγκεκριμένες συμφωνίες τις επόμενες ημέρες σε όλα τα μεγάλα ανοικτά θέματα που τελούν υπό συζήτηση» τόνισε ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί, σε συνέντευξή του στη «Real news». Ανέφερε ότι «ο χρόνος πια μας πιέζει» και διατύπωσε την ελπίδα πως το Eurogroup της Δευτέρας «θα διευκολύνει να υπάρξει γρήγορα και άλλη πρόοδος στις συζητήσεις».

Εξάλλου, το προσφυγικό και τα ζητήματα της διαπραγμάτευσης για το ελληνικό πρόγραμμα ήταν το βασικό αντικείμενο των τριών τηλεφωνικών επικοινωνιών που είχε την Κυριακή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, τη Γερμανίδα καγκελάριο 'Αγγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τους συνομιλητές του για το επικείμενο ταξίδι στην Τουρκία. Και οι τρεις καλωσόρισαν την πρωτοβουλία και την ενέταξαν στον ευρύτερο σχεδιασμό των Ευρωπαίων εταίρων για συνεργασία με τη γειτονική χώρα, στη βάση του διεθνούς δικαίου, με σκοπό την αποτελεσματικότερη διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος και ιδιαίτερα την καταπολέμηση των δικτύων διακίνησης.

Σε ό,τι αφορά την τρέχουσα διαπραγμάτευση, ο πρωθυπουργός ανέλυσε στους συνομιλητές του τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την προστασία της πρώτης κατοικίας, επισημαίνοντας ότι η ελληνική θέση είναι συμβατή τόσο με τη συμφωνία του περασμένου Ιουλίου όσο και με τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ