Τόσκας: Ο φράκτης του Έβρου εξυπηρετεί σκοπούς ασφάλειας

Τόσκας: Ο φράκτης του Έβρου εξυπηρετεί σκοπούς ασφάλειας
Δεν εξυπηρετεί στρατιωτικούς σκοπούς ο φράχτης του Έβρου, υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκας, μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA».

Όπως είπε, ο φράχτης καλύπτει τα 12 χιλιόμετρα χερσαίων συνόρων με την Τουρκία και η παρουσία του δεν εκτρέπει τους πρόσφυγες σε άλλα σημεία.

Εξέφρασε παράλληλα τον προβληματισμό του για το τι θα συμβεί, εάν η Ελλάδα ανοίξει έναν διάδρομο και στη συνέχεια άλλες χώρες κλείσουν τα δικά τους σύνορα.

Με αφορμή την τραγωδία στο Αιγαίο, ο κ. Τόσκας, έκανε λόγο για υποκρισία των χωρών της κεντρικής Ευρώπης που θέλουν να επιστρέψει η κατάσταση στη Συνθήκη του «Δουβλίνο 2», στο πλαίσιο της οποίας η πρώτη χώρα υποδοχής έχει και την κύρια ευθύνη. Η Ελλάδα, όμως, ανέφερε «δεν μπορεί να γίνει αποθήκη ψυχών».

Για τα θέματα της ΕΛΑΣ είπε πως «στόχος είναι η αύξηση της αστυνόμευσης στις γειτονιές ώστε να αντιμετωπιστεί η εγκληματικότητα», ενώ προτεραιότητα έδωσε στην καταπολέμηση της διακίνησης των ναρκωτικών, του παράνομου τζόγου και της πορνείας μέσω ελέγχου των κυκλωμάτων. «Υπάρχουν περιοχές - άβατο και δεν θα το αφήσουμε έτσι» τόνισε, κάνοντας λόγο για αύξηση των ελέγχων και για συνεργασία με ανθρώπους που ζουν στις περιοχές αυτές.

Σχετικά με την κατάργηση της ομάδας ΔΕΛΤΑ υποστήριξε ότι οι ανάγκες καθορίζουν τις αλλαγές και η κίνηση αυτή έγινε για λόγους δημοκρατικού ελέγχου και αποτελεσματικότητας, καθώς υπήρχαν περιπτώσεις όπου οι άντρες της ομάδας αυτής δημιουργούσαν εντάσεις στις διαδηλώσεις ή λειτουργούσαν ανεξέλεγκτα. Αντιθέτως, όπως είπε, τα ΜΑΤ είναι πιο συγκροτημένα και με πειθαρχία στις κινήσεις τους.

Αναφέρθηκε και στο πρόβλημα με τον απαρχαιωμένο στόλο αυτοκινήτων της αστυνομίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πολλά περιπολικά της αστυνομίας έχουν «σαραβαλιάσει», κάθως έχουν κάνει 250.000 χιλιόμετρα και αυτό που εξετάζεται είναι ο τρόπος με τον οποίο θα μπορέσει να ανανεωθεί σταδιακά ο στόλος.

Αναφορικά με το θέμα της φύλαξης των προσώπων, υπογράμμισε ότι στο γραφείο του υπάρχει λίστα με πρώην πολιτικούς που παραπονιούνται ότι τους πήραν τους αστυνομικούς.

Αναγνώρισε ότι υπάρχουν κάποια δικαιολογημένα παράπονα και πως δεν υπάρχει περίπτωση εάν κινδυνεύει κάποιος να μείνει δίχως αστυνομικό, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι "δεν μπορεί να συνεχιστεί η ανεξέλεγτη κατάσταση και με δημοσιογράφους και επιχειρηματίες, τις επόμενες μέρες θα αρχίσει η αφαίρεση και σε αυτές τις κατηγορίες".

Τόνισε μάλιστα ότι "ο αστυνομικός δεν είναι ορντινάτσα, δεν μπορεί να τον προσβάλλει κανένας, είναι εργαζόμενος με συγκεκριμένη αποστολή".

Αξιολόγηση