Τα 10 βήματα της κυβέρνησης και οι ημερομηνίες «κλειδιά» για να συζητηθεί το χρέος

Τα 10 βήματα της κυβέρνησης και οι ημερομηνίες «κλειδιά» για να συζητηθεί το χρέος
Η Αθήνα πρέπει να περάσει το πρώτο τεστ, καθώς έρχονται οι εκπρόσωποι των δανειστών για να εξετάσουν το αν έχουν υλοποιηθεί τα πρώτα προαπαιτούμενα, ώστε να «ξεκλειδώσει» η εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ.

Παράλληλα θα πρέπει να προχωρούν οι συζητήσεις για την πρώτη αξιολόγηση και για το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων. Οι δανειστές φαίνεται να έχουν διαπιστώσει προβλήματα και καθυστερήσεις, σε ό,τι αφορά εγκυκλίους και υπουργικές αποφάσεις, προκειμένου να θεωρηθεί ότι έχει προχωρήσει στο ακέραιο η υλοποίηση των 49 προαπαιτούμενων μέτρων.

Μάλιστα, σύμφωνα με την «Καθημερινή», το πολυνομοσχέδιο καλύπτει μόλις το 30% των μέτρων που περιλαμβάνει η σχετική λίστα. Τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν και οι ημερομηνίες, όπως τις δημοσίευσε η «Καθημερινή»:

19-20 Οκτωβρίου

Οι Θεσμοί ολοκληρώνουν και στέλνουν στο EuroWorking Group την έκθεση για το κατά πόσο υλοποιήθηκαν τα προαπαιτούμενα από την ελληνική κυβέρνηση.

20 Οκτωβρίου

Ερχονται στην Αθήνα οι επικεφαλής των θεσμών για μία αρχική συζήτηση με την κυβέρνηση και σχεδιασμό της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος. 21 Οκτωβρίου Συνεδριάζει με τηλεδιάσκεψη το EuroWorking Group για να εξετάσει την έκθεση των Θεσμών.

23-26 Οκτωβρίου

Οι θεσμοί προετοιμάζουν τη λίστα με το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων. Αυτή εγκρίνεται από το EuroWorking Group και ξεκινά η φάση υλοποίησής τους από την Αθήνα.

26-28 Οκτωβρίου

Συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο του ESM για να εγκρίνει την εκταμίευση 2 δισ. ευρώ από τη δόση. Αν η απόφαση είναι θετική, προχωρά άμεσα η εκταμίευση.

4 Νοεμβρίου

Θα πρέπει να έχει ψηφιστεί το δεύτερο πακέτο με προαπαιτούμενα για την εκταμίευση 1 δισ. από τη δόση.

9 Νοεμβρίου

Προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup, το οποίο θα αξιολογήσει κατά πόσο η Αθήνα ανταποκρίθηκε στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων και τα βήματα που έχουν γίνει για τον πρώτο έλεγχο.

Πρώτο 10ήμερο Νοεμβρίου

Ξεκινά επίσημα η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος με επικεφαλής των κλιμακίων της Κομισιόν, της ΕΚΤ, του ESM και του ΔΝΤ.

11-12 Νοεμβρίου

Αν δεν προκύψει πρόβλημα με την εφαρμογή του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων, ο ESM εγκρίνει την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ.

7 Δεκεμβρίου

Προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup. Θεωρητικά, έως τότε θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση, να έχει κλείσει το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών και να μην υπάρχει άλλη εκκρεμότητα από την ελληνική πλευρά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ