Νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο με αναδρομική ισχύ

Νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο με αναδρομική ισχύ
Σε επανασχεδιασμό όλων των εργαλείων που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση, για να προωθήσει τις επενδύσεις και την ανάπτυξη, προωθεί ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

Συγκεκριμένα, έως το τέλος του χρόνου, θα καταθέσει νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο που θα έχει αναδρομική ισχύ από την πρώτη Οκτωβρίου 2015 και θα προχωρήσει στην ίδρυση αναπτυξιακού συμβουλίου, το οποίο έως το Μάρτιο του 2016 θα παρουσίασει ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της χώρας.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός, πολύ σύντομα θα προχωρήσει σε αλλαγές στα κριτήρια χαρακτηρισμού των επενδύσεων ως "στρατηγικές", μειώνοντας το ύψος από τα 100 εκατ. ευρώ που είναι σήμερα και δίνοντας έμφαση σε επενδύσεις ξένων ομίλων για τη δημιουργία επιχειρηματικών και ερευνητικών κέντρων, αλλά και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις με θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και θετικές επιπτώσεις στην απασχόληση.

Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη "ξεκαθάρισμα" των επενδύσεων που είχαν ενταχθεί στους δύο προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους. Όπως είπε ο κ. Σταθάκης, το σύνολο των δεσμεύσεων ανέρχεται σε 4,6 δισ. ευρώ, ενώ τα διαθέσιμα κονδύλια από την ΕΕ είναι μόνο 1,1 δισ. ευρώ. Ως εκ τούτου, επιδιώκεται καταρχήν η απένταξη επενδύσεων που δεν έχουν προχωρήσει καθόλου, καθώς και η μεταφορά (σε συμφωνία με τους επενδυτές) σε άλλα κίνητρα, όπως, για παράδειγμα, φορολογικά.

Εξετάζεται, επίσης, το ενδεχόμενο εξεύρεσης αύξησης του δανεισμού από ευρωπαϊκή επενδυτική τράπεζα. Ο κ. Σταθάκης δήλωσε ότι δεν υπάρχουν εμπόδια για την πραγματοποίηση επενδύσεων, λόγω των capital controls.

Αξιολόγηση