Τσίπρας:«Το όραμα του ΟΗΕ δεν έχει υλοποιηθεί»

Τσίπρας:«Το όραμα του ΟΗΕ δεν έχει υλοποιηθεί»
Το όραμα του ΟΗΕ δεν έχει υλοποιηθεί. Απέχει πολύ, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας από το Βήμα του ΟΗΕ. Βιώνουμε ένα μεγάλο πρόβλημα το προσφυγικό. Το μείζον ερώτημα που πρέπει να απαντήσει ο ΟΗΕ είναι να το αντιμετωπίσει με βάση την χάρτα του.

Καθώς περνούν τα χρόνια φαίνεται πως επιστρέφουμε στα ίδια προβλήματα αλλά και τις ίδιες συνταγές που προκάλεσαν τα προβλήματα. Γι’ αυτό τα μεγάλα διλήμματα είναι υπαρξιακά, σημείωσε.

Όπως είπε η Ελλάδα αντιμετώπισε τρεις κρίσεις τα τελευταία χρόνια. Δεχτήκαμε πολύ άγριο πλήγμα από την οικονομική κρίση λόγω διαρθρωτικών αδυναμιών και μεγάλων ελλειμμάτων. Η νεοφιλελεύθερη πολιτική που ακολουθήθηκε όμως προκάλεσε τεράστια προβλήματα και οδήγησε σε απώλεια 25% του ΑΕΠ της χώρας.

Μετά από πολλούς μήνες διαπραγματεύσεων συμφωνήσαμε σε ένα νέο πρόγραμμα που περιλαμβάνει βαθιές μεταρρυθμίσεις αλλά και τα θεμέλια για την αναδιάρθρωση του χρέους. Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα των χρεών προκειμένου να αναπτύσσονται στρατηγικές ανάπτυξης και όχι λιτότητας.

Η δεύτερη κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα είναι το τεράστιο κύμα προσφυγικών ροών. Σε συνεργασία με την ΕΕ καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να χειριστούμε τις ροές με ανθρώπινο τρόπο. Δεν πιστεύουμε ότι το μέλλον της Ευρώπης και το κόσμου μπορεί να δομηθεί με τείχη και παιδιά που πεθαίνουν στην πόρτα μας. Μέσω του ΟΗΕ πρέπει να δομήσουμε την στρατηγική για την αντιμετώπιση του προβλήματος, σημείωσε.

Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στο θέμα της Κύπρου, λέγοντας ότι σήμερα περισσότερο παρά ποτέ πρέπει να δράξουμε την ευκαιρία για μια βιώσιμη συμφωνία επί τη βάση του ψηφίσματος του ΟΗΕ προς όφελος όλων και των δυο κοινοτήτων της Κύπρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ