Μοσκοβισί: Οι Έλληνες επέλεξαν τη συμφωνία με την Ευρώπη και τις μεταρρυθμίσεις

Μοσκοβισί: Οι Έλληνες επέλεξαν τη συμφωνία με την Ευρώπη και τις μεταρρυθμίσεις
Το αποτέλεσμα των εκλογών έδειξε ότι οι Έλληνες πολίτες "επέλεξαν τη συμφωνία με την Ευρώπη και τις μεταρρυθμίσεις", τόνισε σε σημερινές του δηλώσεις στο γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό France 2ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

Σε ερώτηση σχετικά με το ελληνικό χρέος, ο Μοσκοβισί χαρακτήρισε δυνατή την αλλαγή των όρων αποπληρωμής, αφήνοντας για μια ακόμα φορά ανοιχτή την οδό ελάφρυνσης του βάρους, χωρίς όμως "κούρεμα" της ονομαστικής αξίας του χρέους.

Ο Μοσκοβισί και πολλοί κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν πολλές φορές αποκλείσει κάθε σενάριο "κουρέματος" του δημόσιου χρέους, καταδεικνύοντας με δηλώσεις της πως το κύριο κριτήριο για τη βιωσιμότητά του είναι πλέον το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησής του, κι όχι ο λόγος του προς το ΑΕΠ, τονίζει το skai.gr.

Σύμφωνα με το Reuters, την προηγούμενη εβδομάδα οι εταίροι φαίνεται πως πρόκριναν ως λύση για τη ρύθμιση του χρέους τον ορισμό ενός ορίου για την ετήσια εξυπηρέτησή του, με το πλαφόν να ορίζεται στο 15% του ελληνικού ΑΕΠ. Καθ’ αυτόν τον τρόπο, αν η χώρα μας διανύει ύφεση η χαμηλή ανάπτυξη η ονομαστική αξία των πληρωμών θα είναι χαμηλότερη.

Οι σχετικές διαπραγματεύσεις αναμένεται να αρχίσουν παράλληλα με την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος στήριξης, που θα αρχίσουν εντός του φθινοπώρου.

Αξιολόγηση