Τσίπρας: Εχουμε το μοναδικό πρόγραμμα που εγγυάται ότι ο λαός θα βγει όρθιος από την κρίση

Τσίπρας: Εχουμε το μοναδικό πρόγραμμα που εγγυάται ότι ο λαός θα βγει όρθιος από την κρίση
Την άποψη ότι η ΣΥΡΙΖΑ έχει το μοναδικό πρόγραμμα που εγγυάται ότι ο ελληνικός λαός θα βγει όρθιος από την κρίση εξέφρασε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών»προσθέτοντας ότι στο τέλος της τετραετίας «το σύνολο των δεσμεύσεων της Θεσσαλονίκης θα είναι εφαρμοσμένη πολιτική».

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

Διεκδικείτε την εξουσία με ένα «παράλληλο» στο Μνημόνιο πρόγραμμα. Δεν φοβάστε ότι οι δανειστές θα θέσουν προσκόμματα στην εφαρμογή του;

Το παράλληλο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ένα συνεκτικό σχέδιο για τον οικονομικό απεγκλωβισμό της ελληνικής οικονομίας από τα δόγματα του νεοφιλελευθερισμού και της λιτότητας. Είναι το πρόγραμμα για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, την αλλαγή του οικονομικού και παραγωγικού μοντέλου στη χώρα μας και τη στήριξη των λαϊκών στρωμάτων που έχουν πληγεί με βάναυσο τρόπο από την κρίση.

Πολλές φορές, κάποιοι από τους θεσμούς προέβαλλαν αντιρρήσεις για τις δικές μας πρωτοβουλίες. Δεν ήθελαν συμφωνία, αλλά νέα προαπαιτούμενα. Δεν επιθυμούσαν επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, δημόσιο χαρακτήρα για τη ΔΕΗ, επαναπρόσληψη των αντισυνταγματικά απολυμένων. Η πάλη μεταξύ της νεοφιλελεύθερης αντίληψης και της προοδευτικής πολιτικής θα είναι διαρκής.

Μόνο που αυτή τη φορά θα υπάρχει περισσότερη διαφάνεια. Η ανάμιξη του Ευρωκοινοβουλίου στην αξιολόγηση και εφαρμογή της συμφωνίας, μετά από πρότασή μας, είναι το νέο θετικό στοιχείο. Το πρόγραμμά μας είναι πρόγραμμα μάχης για την Ελλάδα και την Ευρώπη, το μοναδικό πρόγραμμα που εγγυάται ότι ο ελληνικός λαός θα βγει όρθιος από την κρίση. Μην ξεχνάτε εξάλλου ότι οι θέσεις των δανειστών δεν είναι στατικές.

Η Ευρώπη έχει συνταραχτεί από την επτάμηνη διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ όλα δείχνουν ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν πολιτικές ανακατατάξεις σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Πορτογαλία. Είναι και γι' αυτόν τον λόγο που η εκλογική αναμέτρηση της 20ής Σεπτέμβρη παίρνει έναν διαφορετικό χαρακτήρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι νικητής και να παίξει ρόλο καταλυτικό στη μάχη για την αλλαγή των συσχετισμών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδίκησε τον περασμένο Ιανουάριο την ψήφο των πολιτών με το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Θεωρείτε τελικά σήμερα ότι αυτό ήταν εξαρχής ανεφάρμοστο;

Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης συμπύκνωσε το αίτημα και την προσδοκία του ελληνικού λαού για μια διαφορετική πορεία κόντρα στη λιτότητα και τις υφεσιακές πολιτικές. Σειρά δεσμεύσεων του προγράμματος προχώρησαν.

Με τον νόμο για την ανθρωπιστική κρίση, που αφορά περισσότερες από 350.000 χιλιάδες οικογένειες, τον νόμο για τις 100 δόσεις, που έδωσε ανάσα σε νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την επαναπρόσληψη των αντισυνταγματικά απολυμένων σχολικών φυλάκων, καθαριστριών και εκπαιδευτικών, το άνοιγμα της ΕΡΤ, την κατάθεση του νομοσχεδίου για την αδειοδότηση των ΜΜΕ, το πρόγραμμα για την ενίσχυση και ανάκτηση της εργασίας και άλλα.

Και όλα αυτά τα πετύχαμε μέσα σε συνθήκες πρωτοφανούς χρηματοδοτικής ασφυξίας και οικονομικού πολέμου. Είναι βέβαια δεδομένο ότι πολλά από αυτά που είπαμε δεν τα έχουμε καταφέρει ακόμα. Ωστόσο, παραμένουν ανοιχτά μέτωπα, όπως για παράδειγμα στον χώρο της αγοράς εργασίας, όπου θα διεκδικήσουμε την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τη στήριξη του κόσμου της μισθωτής εργασίας, αλλά και στο πεδίο των φορολογικών ελαφρύνσεων μισθωτών και συνταξιούχων.

Ο αγώνας λοιπόν συνεχίζεται και θα έχει ορίζοντα τετραετίας. Και εκεί το σύνολο των δεσμεύσεων της Θεσσαλονίκης θα είναι εφαρμοσμένη πολιτική.

Ο πρώτος νόμος που ψηφίστηκε από την κυβέρνησή σας αφορούσε την ανθρωπιστική κρίση. Ποιο νομοσχέδιο, που θα πηγάζει από το πρόγραμμά σας, θα προωθήσετε πρώτο στην επόμενη Βουλή, αν εκλεγείτε πρωθυπουργός;

Αμέσως μετά τις εκλογές θα συνεχίσουμε τις πρωτοβουλίες που είχαμε εκκινήσει το προηγούμενο διάστημα. Έχει ήδη μπει σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες, ενώ έχουμε έτοιμα νομοσχέδια για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καπνών και καυσίμων. Αυτά θα αποτελέσουν προτεραιότητα και αμέσως μετά τις εκλογές.

Η αντιπολίτευση σας έχει επικρίνει ότι ήσασταν απροετοίμαστοι να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις ή τους εκβιασμούς των εταίρων και των δανειστών. Ορισμένοι αμφιβάλλουν ότι θα μπορέσετε να αντιπαρατεθείτε με την απέναντι πλευρά στις προσεχείς διαπραγματεύσεις...

Δώσαμε μια διαπραγματευτική μάχη η οποία πήρε εμβληματικό χαρακτήρα σε διεθνές επίπεδο. Το «όχι» του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα της 12ης Ιουλίου έχει γίνει σύνθημα όλων όσοι αγωνίζονται για μια διαφορετική κοινωνία πέρα από τα δόγματα της μόνιμης λιτότητας και του νεοφιλελευθερισμού.

Αυτή τη μάχη τη δώσαμε, μάλιστα, μέσα σε συνθήκες εσκεμμένης και σχεδιασμένης χρηματοπιστωτικής ασφυξίας, μέσα σε συνθήκες ασύμμετρου οικονομικού πολέμου.

Παρ' όλα αυτά αντέξαμε επτά ολόκληρους μήνες και καταφέραμε όχι μόνο να αποτρέψουμε τα σχέδια των πιο σκληρών κύκλων της ευρωπαϊκής ελίτ, αλλά ταυτόχρονα να κερδίσουμε έδαφος σε μια σειρά από πεδία: τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, τον δημόσιο χαρακτήρα του ΑΔΜΗΕ και της ΔΕΗ καθώς και την εξασφάλιση των χρηματοδοτικών αναγκών της ελληνικής οικονομίας μέχρι το 2018.

Είναι ακριβώς αυτό το κερδισμένο έδαφος που θα χαθεί με μία νίκη της Νέας Δημοκρατίας. Για τον απλούστατο λόγο ότι όλα αυτά είναι σε σύγκρουση με την πολιτική και την ιδεολογία της.

Το ομολόγησε και ο κ. Μεϊμαράκης κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ, όταν υπερασπίστηκε στην πραγματικότητα την πολιτική Σόιμπλε. Εξάλλου και κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης τα στελέχη της Ν.Δ. αντί να συμπαραταχθούν στη μεγάλη προσπάθεια, ζητούσαν από την Ευρώπη να προχωρήσει σε capital controls για να πιεστεί η ελληνική κυβέρνηση.

Υπάρχει περίπτωση να συναινέσετε στη δημιουργία ενός «μεγάλου συνασπισμού»; Εντός και εκτός Ελλάδας ασκούνται τέτοιες πιέσεις...

Η τελευταία εμπειρία μεγάλου συνασπισμού ήταν οδυνηρή για τον λαό και την κοινωνία: η κυβέρνηση του αρχιτεχνοκράτη κ. Παπαδήμου. Εφάρμοσε πολιτική διάλυσης της κοινωνίας, των ασφαλιστικών ταμείων, και οδήγησε στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική αποσταθεροποίηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ν.Δ. εκπροσωπούν διαφορετικά κοινωνικά συμφέροντα.

Η Ν.Δ. κατεβαίνει στις εκλογές με ψηφοδέλτια, πρόγραμμα και δεσμεύσεις Σαμαρά. Είναι πρόγραμμα που θα αποσταθεροποιήσει τη συμφωνία, την οικονομία και την κοινωνία.

Αξιολόγηση