Τι δείχνει νέα δημοσκόπηση - Ποιο κόμμα έχει προβάδισμα

Τι δείχνει νέα δημοσκόπηση - Ποιο κόμμα έχει προβάδισμα
Νέα δημοσκόπηση της Pulse δείχνει την Νέα Δημοκρατία να βγαίνει μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά 0,5%. Δείχνει ακόμη οκτακομματική Βουλή, με την Ενωση Κεντρώων να μπαίνει οριακά, ενώ σκληρή μάχη για την τρίτη θέση δίνουν ΠΑΣΟΚ και Χρυσή Αυγή.

Η δημοσκόπηση, που παρουσιάστηκε στο Action 24, έγινε τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου και την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου και ένα μέρος της διεξήχθη μετά το ντιμπέιτ της Δευτέρας.

Είναι η πρώτη φορά από την προκήρυξη των εκλογών που η Pulse καταγράφει προβάδισμα της ΝΔ. Μάλιστα, στην προηγούμενη έρευνα την περασμένη Τρίτη, η διαφορά ήταν 0,5% υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόθεση ψήφου

Συγκεκριμένα, τα ποσοστά των κομμάτων στην πρόθεση ψήφου έχουν ως εξής:

ΣΥΡΙΖΑ 27%
ΝΔ 27,5%
Χ.Α. 6,5%
ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ 6,5%
ΠΟΤΑΜΙ 5%
ΚΚΕ 5%
ΛΑΕ 3,5%
ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ 2,5%
ΑΝΕΛ 2%

Με αναγωγή

Τα ποσοστά με αναγωγή επί των εγκύρων έχουν ως εξής:

ΣΥΡΙΖΑ 28%,
ΝΔ 28,5%,
Χ.Α. 7%,
ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ 7%,
ΠΟΤΑΜΙ 5,5%,
ΚΚΕ 5,5%,
ΛΑΕ 3,5%,
ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ 3%,
ΑΝΕΛ 2,5%.

Συσπειρώσεις

Η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ φτάνει σε ποσοστό 58% ενώ της ΝΔ σε ποσοστό 81%.
Η κομματική προέλευση των αναποφάσιστων (που ανέρχονται σε 7%) έχει ως εξής: ΣΥΡΙΖΑ 36%, ΑΛΛΟ ΚΟΜΜΑ 13%, ΝΔ 10%, ΠΟΤΑΜΙ 9%, ΑΝΕΛ 7%, ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ 4%.

Καταλληλότερος για Πρωθυπουργός

Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία ο Αλέξης Τσίπρας προηγείται του Βαγγέλη Μειμαράκη με 36% έναντι 34%. Και οι δύο έχουν ανεβάσει τα ποσοστά τους κατά μία μονάδα από την προηγούμενη βδομάδα.

Που υπερέχουν Τσίπρας-Μεϊμαράκης

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης προηγείται του Αλέξη Τσίπρα στο ότι διασφαλίζει περισσότερο τη σταθερότητα της χώρας, την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας, και την ευρωπαϊκή προοπτική και το ευρώ, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας προηγείται στα θέματα διασφάλισης της μείωσης των κοινωνικών ανισοτήτων και στην διαπραγμάτευση του χρέους.

Τα σημαντικά θέματα για τους πολίτες

Η ανάπτυξη και οι θέσεις εργασίας αξιολογούνται από τους πολίτες ως το πιο σημαντικό θέμα με 43%, ενώ ακολουθούν η σταθερότητα της χώρας με 24%, η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων με 11%, η διαπραγμάτευση του χρέους με 7% και η ευρωπαϊκή προοπτική και το ευρώ με 6%.

Αξιολόγηση