Βενιζέλος: Η σύναψη μιας μεγάλης εθνικής συμφωνίας ανασυγκρότησης είναι εφικτή τώρα

Βενιζέλος: Η σύναψη μιας μεγάλης εθνικής συμφωνίας ανασυγκρότησης είναι εφικτή τώρα
Εκτενή ανάλυση για το τι θα είχε συμβεί στην Ελλάδα εάν δεν μισολαβούσαν οι εκλογές του Ιανουαρίου και το επτάμηνο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κάνει σε άρθρο του ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

Στο άρθρο του με τίτλο «Ουδέν κακόν αμιγές καλού: οι προϋποθέσεις της εθνικής υπέρβασης», που δημοσιεύεται στο περιοδικό «the books’ Journal»,
ο κ. Βενιζέλος υποστηρίζει πως αν δεν μεσολαβούσε το επτάμηνο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ / ΑΝΕΛ, αφενός η κατάσταση της οικονομίας θα ήταν πολύ καλύτερη, αλλά αφετέρου «η κατάσταση στους κόλπους της κοινωνίας θα ήταν εκρηκτική, με γόμωση συνωμοσιολογική και δημαγωγική υψηλού κινδύνου».

«Η ζωή μας θα ήταν βεβαίως πολύ πιο πεζή, αλλά η προσδοκία μας ονειρεμένη» σημειώνει ο Ευ. Βενιζέλος, προσθέτοντας πως «θα είχαμε μείνει ως κοινωνία αιχμάλωτοι των εύκολων «αντιμνημονιακών» ψευδαισθήσεων και των ψεμάτων». «Το κόστος της άρσης το πέπλου της οργανωμένης και χυδαίας δημαγωγίας είναι δυστυχώς πολύ μεγάλο» συμπληρώνει.

Ο ίδιος εκτιμά πάντως πως η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να βγει από την κρίση. Αναγκαίος, αλλά όχι επαρκής όρος, όπως εξηγεί, είναι «η εφαρμογή του μνημονίου Τσίπρα που κατέστησε δυστυχώς αναγκαίο το τραγικό επτάμηνο που προηγήθηκε».

Επιπλέον, συνεχίζει ο κ. Βενιζέλος απαιτείται μια μεγάλη κοινωνική και πολιτική συμφωνία γύρω από το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης που υπερβαίνει το μνημόνιο.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στο εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης εκτιμά πως πρέπει να γίνουν κατά προτεραιότητα τα εξής:

  • Ολοκλήρωση της νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και επάνοδος καταθέσεων
  • Παραμετρικές αλλαγές στους όρους των ευρωπαϊκών δανείων και άρα αναδιάρθρωση του χρέους ως συνέχεια της μεγάλης παρέμβασης του 2012
  • Προώθηση ιδιωτικοποιήσεων, αξιοποίηση ΕΣΠΑ και ΚΑΠ, υποδοχή επενδύσεων, τη μετατροπή της νοοτροπίας του κράτους σε φιλοεπενδυτική
  • Επάνοδος στο προσκήνιο της παιδείας, του πολιτισμού, της έρευνας και καινοτομίας ως στοιχεία αυτοσυνειδησίας και ως θεμέλια της εθνικής ανταγωνιστικότητας.

«Η σύναψη μιας μεγάλης εθνικής συμφωνίας ανασυγκρότησης είναι εφικτή τώρα που τελείωσαν οι αντιμνημονιακές ψευδαισθήσεις και η ασυλία των δήθεν αριστερών και κατά βάθος εθνικολαϊκιστικών αντιλήψεων, καταλήγει ο Ευ. Βενιζέλος.

Αξιολόγηση