Αρχίζει αύριο η διήμερη πανελλαδική σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ

Αρχίζει αύριο η διήμερη πανελλαδική σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ
Με πρώτο στόχο την αύξηση της συσπείρωσης του, για το οποίο αποτελεί εναρκτήριο σταθμό η διήμερη πανελλαδική σύσκεψη που ξεκινά αύριο, προχωρά ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με ανώτερες κομματικές πηγές.

Στον ΣΥΡΙΖΑ επιθυμούν οι διαδικασίες του Σαββατοκύριακου να επισφραγίσουν το τέλος της ενασχόλησης με τα εσωτερικά ζητήματα και την έναρξη της πορείας προς τις εκλογές με στόχο την αυτοδυναμία.

Οι εκτιμήσεις που έχει στη διάθεση της η Κουμουνδούρου κάνουν λόγο για συσπείρωση του κόμματος που κυμαίνεται σε μεσαία επίπεδα αυτή την περίοδο, επισημαίνοντας μάλιστα ότι οι ημέρες της τελευταίας εβδομάδας μονοπωλήθηκαν ουσιαστικά από αρνητικές εξελίξεις για τον ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή το ζήτημα της διάσπασης του κόμματος και διαρροών στελεχών.

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν πως αυτό δεν σημαίνει ότι το υπόλοιπο ποσοστό ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ απομακρύνθηκε και κάνει άλλη επιλογή, πόσο μάλλον ότι κινείται συμπαγώς.

Επισημαίνουν δε σε αυτό το πλαίσιο ότι η χαμηλή συσπείρωση εκτός από πρόβλημα, αποτελεί και μεγάλη δυνατότητα για αύξησή της. Κατά τις ίδιες εκτιμήσεις, η διαρροή από το ποσοστό των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ προς τη Λαϊκή Ενότητα είναι μικρή και μικρότερη του αναμενόμενου.

Όσο αδειάζει η κλεψύδρα της προεκλογικής περιόδου, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι το δίλημμα ενώπιον της κάλπης θα αποκρυσταλλώνεται στο εξής: "Τσίπρας ή Μεϊμαράκης για πρωθυπουργός;".

Σύμφωνα με τους ίδιους επιτελείς της Κουμουνδούρου, από εδώ και πέρα χρειάζεται να επεξηγηθεί η συμφωνία και μέσα από την αντιπαραβολή της με εκείνες των προηγούμενων κυβερνήσεων, να αναδειχθεί τι διαπραγματεύτηκε και τι κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τα ίδια υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη παρατηρούν ότι ο πρόεδρος της ΝΔ προσπαθεί να αντιπολιτευτεί απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα συνδέοντας τον αρχικό στόχο του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, με τη διακυβέρνησή του και δεν παρουσιάζει το τι θα κάνει η ίδια στην περίπτωση που αναδεικνυόταν εκείνη πρώτο κόμμα.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για θολά σημεία στη ρητορική του κ. Μεϊμαράκη, επισημαίνοντας ότι δεν λέει και δεν δεσμεύεται για το τι θα κάνει σε σειρά κομβικών ζητημάτων στην περίπτωση πρωτιάς του κόμματός του στις εκλογές, όπως είναι το χρέος ("τι θα πει για το χρέος, ότι είναι βιώσιμο;"), οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, οι ομαδικές απολύσεις. Ζητήματα για τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τοποθετηθεί με σαφήνεια.

Επιπλέον, σημειώνουν ότι πέραν της "καταστροφολογικής" κριτικής που ασκεί, η ηγεσία της ΝΔ δεν έχει τοποθετηθεί για το πώς κρίνει συγκεκριμένες πολιτικές της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ: "Θα ακυρώσει τις 100 δόσεις; Θα επαναφέρει το 5ευρω στα νοσοκομεία;", είναι μόνο μερικά από τα ερωτήματα που έθεταν οι ίδιες πηγές.

ΠΗΓΗ: AΠΕ-ΜΠΕ

Αξιολόγηση