Λαϊκή Ενότητα: Να καταργηθεί άμεσα ο ΕΝΦΙΑ

Λαϊκή Ενότητα: Να καταργηθεί άμεσα ο ΕΝΦΙΑ
Την αντίθεσή του στο «καθεστώς ΕΝΦΙΑ» δείχνει με ανακοίνωση του το κόμμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη χαρακτηρίζοντάς το ως «πολιτική λεηλασίας της μικρομεσαίας ιδιοκτησίας και του λαϊκού εισοδήματος».

Όπως τονίζεται στην σχετική ανακοίνωση, ο κ. Αλεξιάδης προσπαθεί «να δικαιολογήσει τη διαιώνιση της λαφυραγώγησης της μικρομεσαίας ιδιοκτησίας μέσω του ΕΝΦΙΑ» και αφού η κατάργησή του πήγε περίπατο, «ακολουθεί τώρα τα βήματα των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που μοίραζαν προεκλογικές υποσχέσεις για τη δήθεν μείωσή του».

«Ο κ. Αλεξιάδης ψεύδεται ότι ο ΕΝΦΙΑ θα "γίνει πιο δίκαιος και αναλογικός", αφού από τη φύση του είναι δημευτικός για τις μικρομεσαίες ιδιοκτησίες, ιδιαίτερα όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα», συμπληρώνεται.

Η Λαϊκή Ενοτητα «θεωρεί αναγκαία και εφικτή μια άλλη πολιτική στην ακίνητη περιουσία και γενικά τη φορολογία με βασικούς άξονες:

1. την άμεση κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και εφαρμογή φόρου μόνο για την ιδιαίτερα μεγάλη ακίνητη περιουσία

2. να μη διεξαχθεί κανένας πλειστηριασμός και να υπάρξει πλήρης προστασία πρώτης κατοικίας. Για λαϊκές οικογένειες που λόγω κρίσης αδυνατούν να εξοφλήσουν στεγαστικό δάνειο, ρύθμιση με λογική ''Σεισάχθειας''

3. την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών ακινήτων στις πραγματικές τιμές (τουλάχιστον 30% ως 35%) και την εφαρμογή προοδευτικής κλίμακας με ικανό αφορολόγητο όριο που να προστατεύει τη μικρομεσαία ιδιοκτησία. Παράλληλα θα καταργεί τους ''φορολογικούς παραδείσους'' των off-shore εταιριών και της προνομιακής μεταχείρισης μεγάλων επιχειρήσεων και της μεγάλης περιουσίας

4. την καθιέρωση προοδευτικότητας φορολογικής κλίμακας φυσικών προσώπων, την αύξηση του αριθμού φορολογικών κλιμακίων, το αφορολόγητο όριο €12.000 για μια 4μελή οικογένεια και τη μείωση ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης

5. Τέλος, τη ριζική αλλαγή στην ασκούμενη οικονομική πολιτική, με κατάργηση του τρίτου μνημονίου και όλων των μνημονίων, τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, το δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο των τραπεζών, τη στήριξη της αγοραστικής δύναμης μισθών και συντάξεων, την προώθηση της παραγωγικής ανασυγκρότησης για αύξηση εισοδήματος, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και μείωση της ανεργίας, κά».

Αξιολόγηση