Στουμπ:«Δεν έχω ξαναδεί χώρα να παίρνει τόσο μεγάλα ρίσκα στις διαπραγματεύσεις»

Στουμπ:«Δεν έχω ξαναδεί χώρα να παίρνει τόσο μεγάλα ρίσκα στις διαπραγματεύσεις»
Ο Αλεξάντερ Στουμπ, υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας, είχε μία αρκετά έντονη συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις της ευρωζώνης για το νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, ήταν παρών και στις δύο συνόδους κορυφής αλλά και σε όλες τις συνεδριάσεις του Eurogroup, κατά τις οποίες έκανε ιδιαίτερα επικριτικές δηλώσεις για τον τρόπο διαπραγμάτευσης της ελληνικής πλευράς.

Σε μία πρόσφατη συνέντευξη με την Wall Street Journal, o Φινλανδός ΥΠΟΙΚ έκανε μία ανασκόπηση των γεγονότων της επεισοδιακής διαπραγμάτευσης, παρουσιάζοντας τα συμπεράσματά του σχετικά με τις ικανότητες και την αποτελεσματικότητα των Ελλήνων διαπραγματευτών.

«Οι Έλληνες διαπραγματευτές ήταν πιθανώς αρκετά ιδεαλιστές. Ωστόσο, για να είμαι ειλικρινής, πρέπει να πω ότι δεν έχω ξαναδεί χώρα να παίρνει τόσο μεγάλα ρίσκα κατά τη διάρκεια διαπραγματεύσεων. Όσο για τον αν το ρίσκο απέδωσε ή όχι, δεν βλέπω τη διαπραγμάτευση σαν παιχνίδι με νικητές και χαμένους,» επισήμανε ο Φινλανδός ΥΠΟΙΚ, προσθέτοντας ότι για εκείνον επιτυχία σημαίνει η σωτηρία της ελληνικής οικονομίας και της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τον κ. Στουμπ, οι δύο πιο «δραματικές» στιγμές της διαπραγμάτευσης ήταν όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε την διεξαγωγή δημοψηφίσματος στη χώρα για την αποδοχή ή όχι της πρότασης των δανειστών καθώς και η ημέρα που επετεύχθη η τελική συμφωνία.

«Μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος είπα για πρώτη φορά ότι έφτασε η στιγμή να περάσουμε στο σχέδιο Β. Και αυτό ακριβώς κάναμε. Αρχίσαμε να εξετάζουμε εναλλακτικές», είπε ο κ. Στουμπ στην WSJ.

Αναφορικά με τις σχέσεις του με τον κ. Τσίπρα, τον τέως υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη αλλά και τον διάδοχό του Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο Φινλανδός ΥΠΟΙΚ τόνισε ότι τους βρίσκει και τους τρεις ιδιαίτερα συμπαθείς. «Είναι αναμφίβολα πολύ καλοί άνθρωποι. Η στάση μας δεν βασίστηκε στην προσωπικότητά τους. Αν συνέβαινε αυτό θα ήταν πολύ πιο μαλακή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στουμπ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ