Ποιες αλλαγές ζητά το γερμανικό ΥΠΟΙΚ στην ελληνική συμφωνία

Ποιες αλλαγές ζητά το γερμανικό ΥΠΟΙΚ στην ελληνική συμφωνία
Tο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ζητά διευκρινήσεις και προτείνει βελτιώσεις στο κείμενο της συμφωνίας.

Με έγγραφο που εστάλη χθες το μεσημέρι στις Βρυξέλλες -στο πλαίσιο της προετοιμασίας της τηλεδιάσκεψης των χωρών της ΕΕ- το επιτελείο του Βόλφγκανκ Σόιμπλε επισημαίνει τα ανοιχτά ερωτήματα τα οποία αφορούν σε τρία κυρίως ζητήματα.

Πιο αναλυτικά, το γερμανικό ΥΠΟΙΚ διερωτάται αναφορικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα (ζητούμενο μια δέσμευση του διεθνούς οργανισμού), τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους (να αποκλειστεί ενδεχόμενο κούρεμα, όπως ζητούν ΔΝΤ και Αθήνα) και τις ιδιωτικοποιήσεις (αν τα 50 δισ. έσοδα είναι ρεαλιστικός στόχος και πώς θα οργανωθεί το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων).

Μάλιστα, το έγγραφο Σόιμπλε αιφνιδίασε τον υπουργό Οικονομίας της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος αποτιμά πιο θετικά τη συμφωνία Ελλάδας - θεσμών, αν και ασκεί κριτική και σε κάποια άλλα σημεία.

Συγκεκριμένα, ο κ. Γκάμπριελ υποστηρίζει πως ενώ στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου συμφωνήθηκε η δρομολόγηση της μεταρρύθμισης της ελληνικής αγοράς εργασίας μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015, ωστόσο, στο μνημόνιο δεν αναφέρεται αντίστοιχη διορία. Στο έγγραφο επικρίνεται επίσης το γεγονός ότι η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης θα γίνει σε στενή συνεργασία με την Κομισιόν, ενώ στη Σύνοδο Κορυφής είχε αποφασιστεί η μεταρρύθμιση να γίνει υπό την εποπτεία της Κομισιόν.

Το Βερολίνο δεν απορρίπτει τη συμφωνία

Πάντως, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, το γερμανικό ΥΠΟΙΚ διεμήνυσε ότι απλώς «εξέφρασε ορισμένα ερωτήματα, τα οποία αποτελούν μέρος της διαδικασίας αξιολόγησης που δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί».

Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζει το υπουργείο του κ. Σόιμπλε, η εικόνα που παρουσιάστηκε από γερμανικά μέσα ενημέρωσης ότι το Βερολίνο απορρίπτει το νέο ελληνικό πρόγραμμα είναι εσφαλμένη.

Παρά τη σκληρή στάση που τηρεί η γερμανική πλευρά θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα επιδείξει εν τέλει συμβιβαστική διάθεση. Όπως μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa, στο Βερολίνο είναι ακόμη νωπές οι μνήμες της δριμύτατης κριτικής που ασκήθηκε στη Γερμανία κατά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής, όταν κατηγορήθηκε, κρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ότι θέλει να οδηγήσει την Ελλάδα στα βράχια.

Πηγή: Deutsche Welle

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ