Αυτό είναι το απόρρητο σχέδιο της Κομισιόν για το Grexit

 Αυτό είναι το απόρρητο σχέδιο της Κομισιόν για το Grexit
Η Κομισιόν έκρυβε στα συρτάρια της το μυστικό σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Οι συντάκτες του, περίμεναν τη στιγμή που θα έπαιρναν την έγκριση για την εφαρμογή του.

Τοσχέδιο Grexit, που βρίσκεται σε ειδικό δωμάτιο ασφαλείας λίγα μέτρα από το γραφείο του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, περιλαμβάνει 200 σημεία – απαντήσεις σε θέματα που θα προέκυπταν σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας, σύμφωνα με την Καθημερινή.

Το συνέταξαν 15 άτομα της Κομισιόν, που ξεκίνησαν να εργάζονται για την εκπόνησή του στα τέλη του Ιουνίου και επιτάχυναν τις διαδικασίες όταν αναγγέλθηκε το δημοψήφισμα στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το σχέδιο περιλαμβάνει και το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από τη Συνθήκη Σένγκεν, καθώς η Ελλάδα δεν θα οδηγείτο μόνο εκτός ευρώ, αλλά και εκτός Ε.Ε..

Η αποκάλυψη της ύπαρξης του σχεδίου -της «μαύρης Βίβλου» του Grexit- έγινε σε μια στιγμή δραματικά φορτισμένη: Τις πρώτες ώρες μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής, δια στόματος του ίδιου του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος θυμωμένος από τους χειρισμούς του Ελληνα πρωθυπουργού αποκάλυψε ενώπιον δεκάδων δημοσιογράφων ότι το σχέδιο υπάρχει!

«Αν εφαρμοστεί το σχέδιο αυτό, στους δρόμους της Αθήνας θα ακούγονταν οι ερπύστριες των τανκς»

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Καθημερινής, που επικαλείται Ευρωπαίο αξιωματούχο γνώστη του σχεδίου, τα 200 θέματα που περιέχει είναι αλληλένδετα καθώς μια έξοδος από το ευρώ θα δημιουργούσε αλυσιδωτά γεγονότα, τα οποία θα εξελίσσονταν σε σχετικά μικρό διάστημα: Από τη δραχμοποίηση της οικονομίας έως τους συναλλαγματικούς ελέγχους που θα πραγματοποιούνταν στα σύνορα της χώρας και θα οδηγούσαν στην έξοδο της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν.

Σημειώνεται ότι ανάμεσα στους 15 που εκπόνησαν το σχέδιο Grexit, είναι άτομα με άμεση επαφή με την Ελλάδα και άμεση εμπλοκή με τα προγράμματα διάσωσης. Ενας από τους εμπλεκόμενους με γνώση της ελληνικής πραγματικότητας φέρεται να είπε: «αν εφαρμοστεί το σχέδιο αυτό, στους δρόμους της Αθήνας θα ακούγονταν οι ερπύστριες των τανκς»...

Το χρονικό του σχεδίου Grexit

Μέχρι τη δραματική Σύνοδο για την Ελλάδα, λίγα εικοσιτετράωρα μετά το δημοψήφισμα, για το σχέδιο αυτό πολλά ακούγονταν αλλά τίποτα δεν ήταν επιβεβαιωμένο. Ομως, το σχέδιο είχε ήδη πάρει την τελική μορφή του, την Τρίτη της Συνόδου Κορυφής. Γράφτηκε υπό συνθήκες απόλυτης μυστικότητας σε λιγότερο από ένα μήνα. H συγγραφή του κειμένου είχε ξεκινήσει όταν η ημερομηνία εκπνοής του προγράμματος στο τέλος Ιουνίου πλησίαζε, ώστε να είναι προετοιμασμένη η Επιτροπή για παν ενδεχόμενο. Τη στιγμή που αναγγέλθηκε το δημοψήφισμα, την Παρασκευή 26 Ιουνίου, οι διαδικασίες επιταχύνθηκαν.

«Οι εμπλεκόμενοι στη δημιουργία του σχεδίου, δούλεψαν με πόνο ψυχής, αλλά και συγκλονισμένοι» αναφέρει το δημοσίευμα, γιατί δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι τα πράγματα είχαν φτάσει σε αυτό το σημείο.

Ο Γιούνκερ είχε αποκαλύψει στον Τσίπρα τις λεπτομέρειες του σχεδίου

Σε εκείνη τη Σύνοδο Κορυφής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ήδη έναν δεμένο τόμο, ένα πολυσέλιδο έγγραφο, το οποίο περιγράφηκε στον Ελληνα πρωθυπουργό πριν από την έναρξη της Συνόδου, από τον ίδιο τον κ. Γιούνκερ με όλες τις λεπτομέρειες ενός Grexit, δίνοντάς του να καταλάβει το νομικό και πολιτικό πλαίσιο μιας τέτοιας απόφασης.

«Η έξοδος της Ελλάδας κρεμόταν από μια κλωστή», αναφέρει ο ίδιος αξιωματούχος που περιγράφει ότι μετά από 17 ώρες διαπραγμάτευσης, «ο Τσίπρας ζητούσε 24 ώρες για να διαβουλευθεί με το ελληνικό κοινοβούλιο και η Μέρκελ ζητούσε άλλη Σύνοδο την Τετάρτη... Ηταν σαν να έψαχναν δικαιολογία για να το διακόψουν».

Ο Ντόναλντ Τουσκ, πρόεδρος του Συμβουλίου και βασικός διαμεσολαβητής μεταξύ των δύο πλευρών, δηλώνει στην Καθημερινή: «Τους είπα ότι εάν τελειώσουν οι διαπραγματεύσεις χωρίς αποτέλεσμα, είναι έτοιμος να πω δημόσια ότι η Ευρώπη είναι κοντά στην καταστροφή για 2,5 δισ.». Η Ελλάδα μπορεί να ξέφυγε την περασμένη εβδομάδα από τον άμεσο κίνδυνο εξόδου από την Ευρωζώνη, με την έναρξη των διαπραγματεύεσεων για το τρίτο μνημόνιο, αλλά ο πρόεδρος Τουσκ δηλώνει φειδωλά: «Αυτή η συμφωνία αποτελεί μόνο το πρώτο βήμα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ