FT: Όλο το παρασκήνιο της συμφωνίας και η ώρα της ρήξης

FT: Όλο το παρασκήνιο της συμφωνίας και η ώρα της ρήξης
Οι Financial Times περιγράφοντας την κατάσταση αδιεξόδου στην οποία περιήλθαν διαπραγματευτικά ο Αλέξης Τσίπρας και η Άγκελα Μέρκελ και την οποία ανέτρεψε την ύστατη ώρα ο Ντ. Τουσκ αναφέρουν ότι το ρονικό σημειό στο οποίο η Ελλάδα βρέθηκε πιο κοντά στο Grexit παρά ποτέ ήταν το πρωί της Δευτέρας στις 06:00.

"Δίχως περιθώριο για συμβιβασμούς, κανένας δεν έβλεπε τον λόγο για να συνεχίσει, το Grexit ήταν η μόνη ρεαλιστική επιλογή", σημειώνει η εφημερίδα. Καθώς οι δυο ηγέτες πήγαιναν προς την πόρτα, ο Ντ. Τουσκ κινήθηκε ώστε να αποτρέψει η κούραση και η ενόχληση "να πυροδοτήσουν μια ιστορική αναταραχή για την Ευρωζώνη". "Συγνώμη αλλά αποκλείεται να φύγετε από το δωμάτιο", είπε.

Το σημείο τριβής φαίνεται να ήταν το μέγεθος και ο σκοπός του ειδικού ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, με την Γερμανίδα καγκελάριο να θέλει τα έσοδα των 50 δισ. ευρώ από τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων να διατεθούν αποκλειστικά σε αποπληρωμές χρέους ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός το θεωρούσε εθνική ταπείνωση που θα παραχωρούσε στοιχεία που αξίζουν περίπου το ένα τρίτο του εθνικού εισοδήματος.

Η εναλλακτική που είχε ο Τσίπρας -αναφέρει η εφημερίδα- ήταν ένα μικρότερο Ταμείο, οι εισπράξεις του οποίου θα επανεπενδύονταν στην Ελλάδα. Ο συμβιβασμός βρέθηκε τελικά μετά από περισσότερο από μια ώρα στην οποία τέθηκαν επί τάπητος περίπου δώδεκα διαφορετικές δομικές προτάσεις.

Το άρθρο κάνει ανασκόπηση στις συζητήσεις όλου του Σαββατοκύριακου που ξεκίνησαν από τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών και τον διαπληκτισμό του Β. Σόιμπλε με τον Μ. Ντράγκι. Στην ίδια συνεδρίαση -σύμφωνα με δυο συμμετέχοντες που μίλησαν στους FT- ο Αλεξάντερ Στουμπ "επιτέθηκε στους Έλληνες για μεταρρυθμιστική ανικανότητα επί μισό αιώνα". "Ήταν πολύ σκληρό, ακόμα και βίαιο", είπε ένας εκ των συμμετεχόντων.

Όπως επισημαίνει το άρθρο, καθώς οι ώρες περνούσαν στη σύνοδο κορυφή, η προοπτική ενός Grexit φαινόταν να μεγενθύνεται, σύμφωνα με συμμετέχοντες, αυξάνοντας τις διαιρέσεις ανάμεσα στους νυσταγμένους πολιτικούς και διπλωμάτες. Ανώτατος αξιωματούχος στη συνεδρίαση εκτιμούσε ότι η Γερμανία ήταν αυτή πλέον που φαινόταν να ενεργεί "με κακή πίστη" και όχι πια ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Σε κάποια στιγμή - αναφέρουν οι FT- ο Τσίπρας έπρεπε να αντέξει "διάλεξη" από τον Σλοβένο πρωθυπουργό, στην οποία ο Ματέο Ρέντσι εξέφρασε επιτόπου ενστάσεις. "Τελικά, ο Φρανσουά Ολάντ, ο Γάλλος πρόεδρος που πάλεψε για να κρατήσει την Ελλάδα μέσα, πήρε την Άγκελα Μέρκελ και τον Αλέξη Τσίπρα στο γραφείο του Ντόναλντ Τουσκ για να οριστικοποιήσει τον συμβιβασμό πάνω στο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων", υπογραμμίζει το δημοσίευμα.

Και καταλήγει περιγράφοντας την επιμονή του Γάλλου προέδρου στην αφαίρεση κάθε αναφοράς περί ρήτρας Grexit ενώ έδωσε στήριξη στον Αλέξη Τσίπρα και στο θέμα του ταμείου ιδιωτικοποίησεων. Αργότερα, θυμίζει το δημοσίευμα ότι στη συνέντευξη Τύπου σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν ήθελε ελεημοσύνη από την Ευρωζώνη αλλά αλληλεγγύη. "Σταύρωσαν τον Τσίπρα εκεί μέσα", είπε ανώτατος αξιωματούχος της Ευρωζώνης που παρεβρέθη στη σύνοδο κορυφής. "Τον σταύρωσαν", επέμεινε.

πηγη: megatv.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ