Τσίπρας:«Η πατρίδα μου έχει μετατραπεί τα τελευταία πέντε χρόνια σε πειραματικό εργαστήρι λιτότητας»

Τσίπρας:«Η πατρίδα μου έχει μετατραπεί τα τελευταία πέντε χρόνια σε πειραματικό εργαστήρι λιτότητας»
Στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που συνεδριάζει στο Στρασβούργο, μίλησε πριν από λίγο ο Αλέξης Τσίπρας. Τον Έλληνα πρωθυπουργό υποδέχτηκε ο πρόεδρος του ΕΚ Μάρτιν Σουλτς.

«Είναι τιμή για εμένα να μιλώ στο ναό της δημοκρατίας της Ευρώπης. Είναι τιμή μου να μιλώ στους αιρετούς εκπροσώπους της Ευρώπης. Βρίσκομαι μπροστά σας λίγες ημέρες μετά την ετυμηγορία του ελληνικού λαού που μας έδωσε εντολή να ενισχύσουμε τις προσπάθειές μας για την επίτευξη μιας βιώσιμης λύσης στο πρόβλημα χωρίς τα λάθη του παρελθόντος που βύθισαν την ελληνική οικονομία. Χωρίς την συνεχή λιτότητα.», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στο ευρωκοινοβούλιο

Εκανε λόγο για γενναία επιλογή του ελληνικού λαού με τις τράπεζες κλειστές και τα ΜΜΕ να υποστηρίζουν ότι η επιλογή του «όχι» είναι επιλογή «ρήξης» με την Ευρώπη.

Η ετυμηγορία του λαού δεν είναι επιλογή ρήξης με την Ευρώπη αλλά επιλογή επιστροφής στις ιδρυτικές αρχές της Ευρώπης. Είναι ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ευρώπη, το κοινό μας οικοδόμημα ή θα είναι δημοκρατική ή θα έχει τεράστιες δυσκολίες να επιβιώσει, σημείωσε.

Η προς ολοκλήρωση διαπραγμάτευση με τους εταίρους επιδιώκει να επιβεβαιώσει τον διπλό στόχο του σεβασμού της δημοκρατικής επιλογής αλλά και των κανόνων της Ευρώπης.

«Αναλάβαμε πριν πέντε μήνες αλλά τα προγράμματα τρέχουν εδώ και πέντε χρόνια. Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη για όσα έγιναν τους τελευταίους πέντε μήνες αλλά τα προβλήματα δεν αφορούν αυτό το διάστημα αλλά τα τελευταία πέντε χρόνια», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Η πρόταση που καταθέτουμε περιλαμβάνει αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις, το αίτημα για την επαρκή κάλυψη των μεσοπρόθεσμων χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας. Περιλαμβάνει και το αίτημα για άμεση δέσμεση ώστε να αρχίσει ουσιαστικός διάλογος για το δημόσιο χρέος. Μεταξύ μας δεν πρέπει να υπάρχουν ταμπού. Σήμερα στέλνουμε αίτημα στον ESM, τις επόμενες δύο μέρες θα κάνουμε απόλυτα συγκεκριμένες τις προτάσεις μας. Τα χρήματα που δοθηκαν στην Ελλάδα δεν κατέληξαν ποτέ στον λαό. Δόθηκαν για να σωθούν οι τράπεζες αλλά δεν πήγαν ποτέ στον ελληνικό λαό, από τον Αύγουστο του 2014 έχει η Ελλάδα να λάβει εκταμίευση δόσης. Δεν είμαι απο τους πολιτικούς που ισχυρίζονται ότι για τα δεινά της πατρίδας μου φταίνε οι κακοί ξένοι. Η πατρίδα μου έφτασε στα όρια της χρεοκοπίας γιατί οι προηγούμενες κυβερνήσεις άφησαν ανεξέλεγκτη τη φοροδιαφυγή του μεγάλου πλούτου», δήώσε ο Αλέξης Τσίπρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ