ΔΝΤ: Σημαντική επίπτωση στην Ιταλία θα έχει η ελληνική κρίση εάν δεν αντιμετωπιστεί

ΔΝΤ: Σημαντική επίπτωση στην Ιταλία θα έχει η ελληνική κρίση εάν δεν αντιμετωπιστεί
Οι αρνητικές εξελίξεις στην Ελλάδα θα μπορούσαν να έχουν σημαντική επίπτωση στην Ιταλία μέσω της μείωσης της εμπιστοσύνης, παρότι η άμεση έκθεση είναι περιορισμένη, τονίζει το ΔΝΤ.

To ΔΝΤ στη σημερινή του έκθεση για την Ιταλική οικονομία αναφέρει ότι οι κίνδυνοι για τις προοπτικές της οικονομίας είναι σε γενικές γραμμές ισορροπημένοι. Ωστόσο, επειδή είναι αλληλένδετοι, στην περίπτωση που εμφανιστούν, οι περιφερειακές και παγκόσμιες επιπτώσεις μπορεί να είναι σημαντικές.

Εξετάζοντας τα ρίσκα για την οικονομία, υπογραμμίζει ότι η στασιμότητα στην ανάπτυξη και ο χαμηλός πληθωρισμός μπορούν να περιπλέξουν τις προσπάθειες για μείωση του δημόσιου χρέους. Επίσης, σημειώνει ότι αν η δημόσια στήριξη στη μεταρρυθμιστική ατζέντα μειωθεί, η εμπιστοσύνη θα μπορούσε να «υποφέρει».

Παράλληλα, οι αρνητικές εξελίξεις στην Ελλάδα, εάν δεν αντιμετωπιστούν μέσω μιας ισχυρής πολιτικής αντίδρασης, θα μπορούσαν να έχουν σημαντική επίπτωση στην Ιταλία μέσω της μείωσης της εμπιστοσύνης, παρότι η άμεση έκθεση είναι περιορισμένη.

Στον αντίποδα, το ΔΝΤ επισημαίνει ότι η ποσοτική χαλάρωση, η υποτίμηση του ευρώ και οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να έχουν μεγαλύτερο θετικό αντίκτυπο από ό, τι αναμένουν επί του παρόντος.

Η ταχεία πρόοδος στην ατζέντα των μεταρρυθμίσεων θα μπορούσε να ενισχύσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη και να τονώσει την ανάκαμψη ταχύτερα. Οι αρχές εκτιμούν ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη ανακοινωθεί θα μπορούσαν να αυξήσουν την αναπτυξιακή τάση κατά 0,3% από το 2020, εφόσον εφαρμοστούν πλήρως.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ