Μπλόκο από τους δανειστές στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για αύξηση των εισφορών κατά 1%

Μπλόκο από τους δανειστές στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για αύξηση των εισφορών κατά 1%
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, οι δανειστές επισημαίνουν ότι η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για αύξηση των εισφορών κατά 1% προκειμένου να διασωθούν οι συντάξεις, προσκρούει στον εφαρμοστικό νόμο του μνημονίου ( 4254/2014) που προέβλεπε από την 1/7/2014 μείωση των εισφορών κατά 3,9% (μείωση 2,9% των εργοδοτικών εισφορών και 1% των εισφορών των εργαζομένων).

Οι μειώσεις είχαν ως στόχο τον περιορισμό του μη μισθολογικού κόστους και έδιναν ώθηση στην ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα.

Η αύξηση των εισφορών κατά 1% (προβλέπεται τα 2/3 της αύξησης επιβαρύνουν τον εργοδότη και το 1/3 τον εργαζόμενο) που πρότεινε η ελληνική πλευρά ,μπορεί να ενίσχυε τα έσοδα των ταμείων που έχουν υποστεί σημαντικές απώλειες από την μνημονιακή μείωση αλλά συγχρόνως θα οδηγούσε σε μείωση των καθαρών αποδοχών . Πχ Μισθωτός με αμοιβή 1000 ευρώ θα είχε μείωση εισοδήματος 120 ευρώ το χρόνο ενώ εργαζόμενος των 1500 ευρώ θα είχε μείωση 180 ευρώ το χρόνο .

Να σημειωθεί ότι το επικαιροποιημένο Μνημόνιο προβλέπει την εξέταση της δυνατότητας περαιτέρω μείωσης κατά 1 ποσοστιαία μονάδα τον Ιούνιο του 2015. Πάντως μέχρι σήμερα η συνολική μείωση των εισφορών (από τις υψηλότερες στην Ε.Ε.) φθάνει τις 5 ποσοστιαίες μονάδες, αν συνυπολογιστεί και η που έγινε στα τέλη του 2012.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ