Τσίπρας: Ακατανόητη η επιμονή για τις συντάξεις - Φάιμαν: Στόχος να φτάσουμε σε συμφωνία

Τσίπρας: Ακατανόητη η επιμονή για τις συντάξεις - Φάιμαν: Στόχος να φτάσουμε σε συμφωνία
Λίγες ώρες μετά την ομιλία του πρωθυπυργού στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ όπου κατηγορούσε τους δανειστές για το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων, ο Αλέξη Τσίπρας εξαπολύει νέα επίθεση προς την Ευρώπη στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον καγκελάριο της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν.

«Οι προτάσεις μας καλύπτουν πλήρως τις απαιτήσεις ως προς το μέγεθος της δημοσιονομικής προσαρμογής που μας ζητάνε», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας μετά τη συνάντηση με τον Βέρνερ Φάιμαν.

Ομως, σημείωσε, η Ελλάδα είναι κυρίαρχο κράτος και η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για το πώς θα κατανείμει τους φόρους.

Χαρακτήρισε ακατανόητη την επιμονή των θεσμών για το από πού θα προέλθουν οι περικοπές και ζήτησε πολιτικές αποφάσεις.

«Αν η Ευρώπη επιμένει, θα πρέπει να αναλάβει και την ευθύνη μιας εξέλιξης που δεν θα είναι επωφελής για κανέναν στην Ευρώπη. Εμείς επιθυμούμε έναν έντιμο συμβιβασμό δεν επιθυμούμε ρήξη», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε τον Βέρνερ Φάιμαν για τη συνεχή στήριξη των ελληνικών προσπαθειών για μια συμφωνία που θα δώσει δικαίωμα στην Ελλάδα να βγει από το φαύλο κύκλο της λιτότητας, προσθέτοντας ότι τον ενημέρωσε και για τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης.

Η ανταπόκριση της Ελλάδας στις απαιτήσεις των θεσμών για την κάλυψη του εκτιμώμενου από την πλευρά τους δημοσιονομικού κενού είναι πλήρης για το 2015-2016, ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός.

Σημείωσε ότι η Αθήνα έχει καταθέσει πλήρη πρόταση στις επιμέρους κατηγορίες δημοσιονομικών μέτρων.

Αναφορικά με τον ΦΠΑ, τόνισε ότι οι ελληνικές προτάσεις, χωρίς τις ακρότητες υπερβολικών αυξήσεων σε ηλεκτρικό και φάρμακα, δίνουν σημαντική αύξηση των εσόδων, με απόδοση κοντά στο 1% του ΑΕΠ.

Αναφορικά με το ασφαλιστικό, υπογράμμισε ότι η σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συντάξεων από το 2016 θα αποφέρει 2,5 δισ. έως το 2022, με προοδευτική αύξηση από το 2016.

Προφανώς, υπογράμμισε, το 2016 η εξοικονόμηση δεν μπορεί να είναι 1,8 δισ., είναι μόλις 300 εκατ. αλλά παραμένει σημαντική μεταρρύθμιση.

Ο κ. Τσίπρας εξήγησε ότι την περίοδο 2010-2014, την περίοδο των μνημονίων, αφαιρέθηκαν από το ασφαλιστικό 13 δισ. ευρώ με αντίστοιχη μείωση των παροχών κατά περίπου 50% ενώ μέσω του PSI χάθηκαν 25 δισ. Ως εκ τούτου, σημείωσε, έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια περικοπών.

Φάιμαν: Στόχος να φτάσουμε σε μια συμφωνία

Ο κ. Φάιμαν από την πλευρά είπε ότι στόχος είναι μέχρι το τέλος Ιουνίου πρέπει να φτάσουμε σε μια συμφωνία για επιμήκυνση του προγράμματος και να γίνουν τα επόμενα βήματα για ένα πρόγραμμα που θα δίνει μια ανάσα για δύο ή τρια χρόνια για το θέμα της Ελλάδας.

Ο Αυστριακός Καγκελάριος είπε ότι είναι αναγκαίες οι συζητήσεις των επομένων ημερών προκειμένου να υπάρξει μια λύση μέχρι την επόμενη σύνοδο κορυφής.

Ο κ. Φάιμαν αναφέρθηκε στον πρόεδρο της Κομισιόν λέγοντας ότι θέλει ένα απότέλεσμα προσθέτοντας ότι «μπορώ να υποσχεθώ και στους δύο ότι τις επόμενες ημέρες που απαιτείται θα σας συμπαρασταθώ»

«Όντως τις επόμενες ημέρες πρέπει να κάνουμε πάρα πάρα πολλά. Είμαι πεπεισμένος ότι οι καλές μας σχέσεις θα συνεχίσουν και τις επόμενες δύσκολες ημέρες» κατέληξε ο ΑΥστριακός καγκελάριος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ