Φάιμαν: Η Ευρώπη πρέπει να στηρίξει όσους χρήζουν αλληλεγγύης

Φάιμαν: Η Ευρώπη πρέπει να στηρίξει όσους χρήζουν αλληλεγγύης
Κατά την συνάντηση του με τον Προκόπη Παυλόπουλο ο Αυστριακός Καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν έστειλε μήνυμα ότι η Ευρώπη πρέπει να στηρίξει όσους χρήζουν αλληλεγγύης.

Αν και σημείωσε ότι «είναι πολλά θέματα ανοιχτά ακόμα στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων. Είναι πολλές απαιτήσεις ακόμα που πρέπει να εκπληρωθούν. Δεν έχουμε φθάσει ακόμα στον τελικό σκοπό» ωστόσο συμπλήρωσε ότι «εάν υπάρχει κατανόηση ότι δεν μπορεί κανείς να κάνει τα πάντα ή να εξοικονομήσει τα πάντα, νομίζω - είμαι πεπεισμένος - ότι το μέλλον θα είναι τέτοιο, ώστε η Ευρώπη να είναι πιο ισχυρή».

«Στην κοινή αυτή Ευρώπη, με τις κοινές αξίες, και τις σχέσεις και επαφές που πρέπει να έχουμε, ο σεβασμός τον οποίο πρέπει να έχουμε και η αναγνώριση πρέπει να είναι μία αρχή για τις πολλές χρηματοπιστωτικές κινήσεις, ανάγκες και απαιτήσεις» πρόσθεσε ο καγκελάριος της Αυστρίας.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε τον κ. Φάιμαν ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των δημοκρατικών δυνάμεων στην Ελλάδα είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει την πορεία της Χώρας στην Ευρωζώνη και την Ευρώπη» τονίζοντας - με αφορμή την επίσκεψη του Αυστριακού Καγκελάριου, μεταξύ άλλων, και στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός - ότι το πνεύμα της Ευρώπης δεν συμβιβάζεται με την κοινωνική κρίση που βιώνει η Ελλάδα.

Ολόκληρος ο διάλογος των δύο ανδρών έχει ως εξής

Π.ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Καγκελάριε, σας υποδεχόμαστε στην Αθήνα και στην Ελλάδα ως κορυφαίο Ευρωπαίο ηγέτη, αλλά και ως μεγάλο φίλο της Ελλάδας. Και μάλιστα σε μια δύσκολη για τη Χώρα μου στιγμή.

Θέλω να εξάρω δημόσια μια πτυχή της ευαισθησίας σας: Το γεγονός ότι επιλέξατε να ξεκινήσετε την επίσκεψή σας στην Αθήνα, επισκεπτόμενος χώρους που δείχνουν πως η μεγάλη οικονομική κρίση γίνεται και κοινωνική κρίση. Και είναι γεγονός ότι το πνεύμα της Ευρώπης δεν συμβιβάζεται με τέτοιου είδους φαινόμενα. Είναι κοινός στόχος να επιτύχουμε, ώστε να μην επιτρέψουμε η κοινωνική αυτή κρίση να γίνει βαθύτερη.

Τέλος, και ιδιαίτερα σημαντικό, θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά για την προσπάθεια που καταβάλλετε να διασφαλισθεί η απρόσκοπτη πορεία της Χώρας μου στην Ευρωζώνη και την Ευρώπη. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η συντριπτική πλειοψηφία των δημοκρατικών δυνάμεων στην Ελλάδα είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει αυτήν την πορεία της Χώρας μου στην Ευρωζώνη και την Ευρώπη. Και ο δικός μου ρόλος είναι ακριβώς να είμαι ο εκφραστής αυτής της απόφασης και αυτής της πολιτικής. Καλωσορίσατε.

W.FAYMANN: Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Σας ευχαριστώ για την τόσο θερμή υποδοχή. Ο Ελληνικός Λαός είναι ένας λαός τον οποίο γνωρίσαμε ότι είναι πάντοτε ζεστός, ανοιχτόκαρδος και φιλόξενος.

Σε μια χώρα με τόση πολλή ιστορία, που είναι η βάση της κοινής ιστορίας της Ευρώπης, πονάει να βλέπει κανείς τη δυσκολία στην αντιμετώπιση ιατρικών προβλημάτων, τη φτώχια και την ένδεια. Και βλέπουμε την οικονομική κρίση να έχει πλήξει τον λαό καίρια.

Αν βγάλουμε τα σωστά συμπεράσματα από την ιστορία της Ευρώπης, ιδίως του προηγουμένου αιώνος, τότε ξέρουμε ότι μόνο μία αλληλέγγυα Ευρώπη θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος. Δεν μπορούμε να μείνουμε μόνο σε αναμνηστικά. Δεν θέλουμε μόνο να σεβόμαστε και να αναδεικνύουμε το κοινό μας παρελθόν. Θέλουμε να έχουμε και τον δρόμο προς την πρακτική εφαρμογή.

Και τότε η δική μας η γενιά θα υλοποιήσει αυτό το οποίο οφείλει να υλοποιήσει και που είναι το πιο σημαντικό: Να δείξει ότι θα βρούμε έναν κοινό δρόμο και για την Ελλάδα. Στην κοινή αυτή Ευρώπη, με τις κοινές αξίες, και τις σχέσεις και επαφές που πρέπει να έχουμε, ο σεβασμός τον οποίο πρέπει να έχουμε και η αναγνώριση πρέπει να είναι μία αρχή για τις πολλές χρηματοπιστωτικές κινήσεις, ανάγκες και απαιτήσεις.

Είναι πολλά θέματα ανοιχτά ακόμα στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων. Είναι πολλές απαιτήσεις ακόμα που πρέπει να εκπληρωθούν. Δεν έχουμε φθάσει ακόμα στον τελικό σκοπό. Αλλά, εάν σεβόμαστε ο ένας τον άλλον και εάν υπάρχει κατανόηση ότι δεν μπορεί κανείς να κάνει τα πάντα ή να εξοικονομήσει τα πάντα, νομίζω - είμαι πεπεισμένος - ότι το μέλλον θα είναι τέτοιο, ώστε η Ευρώπη να είναι πιο ισχυρή. Και θα είναι πιο ισχυρή, εάν πραγματικά επιδείξει υποστήριξη σε εκείνους οι οποίοι χρήζουν αλληλεγγύης και υποστήριξης αυτή τη στιγμή περισσότερο από άλλους.

Χαίρομαι που μου επιτρέπετε να είμαι εδώ σήμερα. Η Αυστρία ήταν πάντοτε μία χώρα της κοινωνικής ισορροπίας. Η Ελλάδα δεν είναι μόνον ένας χώρος που ερχόμαστε ευχαρίστως για διακοπές από την Αυστρία. Είναι πολλές κοινές αγάπες και φιλίες οι οποίες υπάρχουν και υπάρχουν και ιστορικές διασυνδέσεις.

Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ που μου επιτρέψατε να είμαι εδώ, σας ευχαριστώ πάρα πολύ και σας εύχομαι όλα τα καλά για το αξίωμά σας σ’αυτή τη δύσκολη περίοδο.-

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ