FT: «Τελεσίγραφο» έδωσαν οι δανειστές στον Αλ.Τσίπρα

FT: «Τελεσίγραφο» έδωσαν οι δανειστές στον Αλ.Τσίπρα
Οι πιστωτές παρέδωσαν τελεσίγραφο στον Αλέξη Τσίπρα, ενώ ο χρόνος για την Ελλάδα τελειώνει, υποστηρίζουν οι Financial Times στο πρωτοσέλιδο θέμα τους στοσημερινό φύλλο.

«Μόλις πριν από μία εβδομάδα, αξιωματούχοι των δύο πλευρών πίστευαν ότι η συμφωνία είναι εφικτή, όταν ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ παρέδιδε στον Αλέξη Τσίπρα το πεντασέλιδο σχέδιο των πιστωτών. Μετά την τετράωρη συνάντηση, ο πρόεδρος της Κομισιόν πίστευε πως είχε πετύχει συμφωνία» γράφει ο ανταποκριτής της εφημερίδας στις Βρυξέλλες Peter Spiegel.

Ο κύριος Τσίπρας διαφώνησε μεν τότε σε επιμέρους ζητήματα, όπως ο ΦΠΑ στο ρέυμα, όμως είχε αποδεχτεί το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος και είχε δεσμευτεί να επανέλθει με νέες προτάσεις, αναφέρει το ρεπορτάζ.

Έκτοτε, πολλά άλλαξαν, σχολιάζει ο Peter Spiegel και κάνει εκτενή αναφορά στις αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την απόρριψη του σχεδίου από τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ακύρωσε τη δεύτερη συνάντηση με τον Γιούνκερ και αντ' αυτού συγκάλεσε την ολομέλεια της Βουλής. «Επιπλέον, κάνοντας τα πράγματα ακόμα χειρότερα, ανέβαλε την πληρωμή της δόσης των 300 εκατομμυρίων στο ΔΝΤ», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του δημοσιογράφου, τα πράγματα για την Ελλάδα χειροτέρεψαν κατά τη Σύνοδο των G7 στην Βαυαρία, όταν ακόμα και ο Ομπάμα, που μέχρι τότε πίεζε τους Ευρωπαίους για λύση με την Ελλάδα, φέρεται να είπε πως κατανοεί τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.

Όταν τελικά οι προτάσεις της Αθήνας κατέφθασαν, εξιστορεί ο Peter Spiegel, οι Ευρωπαίοι έμειναν άφωνοι: Αντί ισοδύναμων μέτρων, η Αθήνα μιλούσε για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα. «Η απογοήτευση ήταν πολύ έντονη» σχολιάζει πηγή κοντά στον Γιούνκερ, ο οποίος τότε δήλωνε στο Κολλέγιο των Επιτρόπων πως «η Αθήνα έχασε την Κομισιόν».

Την Πέμπτη, λίγες ώρες μετά την τριμερή Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ στις Βρυξέλλες, το ΔΝΤ παρεμβαίνει δυναμικά στο τοπίο, ανακοινώνοντας πως απέσυρε την ομάδα του από τη διαπραγμάτευση «μια κίνηση που στόχο είχε να τονίσει το κατεπείγον της κατάστασης, αλλά και πως οι συζητήσεις διακατέχονται από "σουρεαλιστικό αέρα"», όπως ανέφερε στέλεχος του Ταμείου στον Peter Spiegel.

Η προοπτική αυτή, της αποχώρησης του ΔΝΤ, είναι πρωτίστως πρόβλημα για το Βερολίνο, ενώ η Αθήνα αντέδρασε υποτονικά, σχολιάζει το δημοσίευμα. Οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ έχουν περισσότερες γνώσεις από εκείνους των Βρυξελλών και θεωρούν πως η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας απαιτεί αναδιάρθωση του χρέους, κάτι στο οποίο αντιτίθενται οι Ευρωπαίοι, καθώς ενδιαφέρονται περισσότερο για τους ψηφοφόρους τους.

Το δημοσίευμα του Peter Spiegel κλείνει με την επισήμανση ότι οι εντάσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αναζωπυρώνονται, με κάποια από τα μέλη του να ζητούν ανοιχτά ρήξη με τους δανειστές, παρά περικοπές στις συντάξεις και μεταρρυθμίσεις στο εργασιακό.

«Από τον Απρίλιο, η κυβέρνηση διατηρεί τις ελπίδες για συμφωνία με εβδομαδιαίες υποσχέσεις πως αυτή είναι "ζήτημα ημερών", μια στρατηγική με στόχο να ηρεμεί την κοινή γνώμη και να αποτρέπει το bank run, που θα οδηγούσε σε οικονομική κατάρρευση. Με την μπάλα τώρα στο γήπεδο της Ελλάδας, αναλυτές προσπαθούν να προβλέψουν την επόμενη κίνηση του Τσίπρα, με την κυρίαρχη άποψη να λέει πως "δεν υπάρχει ξεκάθαρη επιθυμία του ΣΥΡΙΖΑ για να χειριστεί τις συνέπειες μιας χρεοκοπίας, πόσο μάλλον ενός Grexit”», καταλήγει το δημοσίευμα στην οικονομική εφημερίδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ