ΣΕΒΕ: Η διαπραγμάτευση πρέπει να κλείσει

ΣΕΒΕ: Η διαπραγμάτευση πρέπει να κλείσει
«Εθνική και κυρίως οικονομική ανάγκη» χαρακτηρίζει την άμεση ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους εταίρους η διοίκηση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), υποστηρίζοντας ότι, εξαιτίας των καθυστερήσεων, «η αγορά έχει παραλύσει, οι τράπεζες αδυνατούν να παράσχουν χρηματοδότηση, οι επιχειρήσεις υποφέρουν, ξένες επενδύσεις δεν εμφανίζονται ούτε για δείγμα και προκαλείται ανησυχία και στους ελάχιστους ξένους επενδυτές που έχουν απομείνει».

Σύμφωνα με τον ΣΕΒΕ, ο μόνος πυλώνας τηςοικονομίας που αντιστέκεται σθεναρά μέσα σε αυτή τη διελκυστίνδα είναι οι ελληνικές εξαγωγές, οι οποίες χωρίς τα πετρελαιοειδή αυξάνονται.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «αυτή η ανοδική τάση κινδυνεύει να αναστραφεί από το γεγονός ότι η εικόνα για τις ελληνικές επιχειρήσεις και τη χώρα είναι ιδιαίτερα αρνητική και επιδεινώνεται περαιτέρω όσο δεν καταλήγουμε σε συμφωνία με τους εταίρους. Οι διαπραγματεύσεις και μάλιστα οι σκληρές, έχουν αξία μόνο όταν καταλήγουν κάπου και έχουν αποτέλεσμα.

Η καθυστέρηση λειτουργεί εις βάρος των πολιτών και των επιχειρήσεων της χώρας, καθώς κάθε μέρα που περνά δυναμώνει την θέση των συνομιλητών μας και αποδυναμώνει τη δική μας. Ελπίζουμε ότι θα καταλήξουν στον στόχο που έχει τεθεί, ώστε να διασφαλισθεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και παράλληλα η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και η ανάπτυξη.

Εάν η συμφωνία περιλαμβάνει μόνο επαχθή δημοσιονομικά μέτρα που πλήττουν κατεξοχήν τη συνεπή επιχειρηματικότητα, δεν περιλαμβάνει μείωση των κρατικών δαπανών και δεν αντιμετωπίζει τη φοροδιαφυγή και τη φοροαποφυγή, θα έχουμε ένα έντονα αντιαναπτυξιακό αποτέλεσμα».

Σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, οι ελληνικές εξαγωγές αγαθών, συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων, παρέμειναν σε σταθερά επίπεδα το διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου 2015, συγκριτικά το αντίστοιχο διάστημα του 2014, ενώ σε αξία ανήλθαν σε 8,4 δισ. ευρώ. Οι εισαγωγές αντίστοιχα κατέγραψαν μείωση κατά 4%, με αποτέλεσμα το εμπορικό έλλειμμα να βελτιωθεί κατά 9%.

Το πρώτο φετινό τετράμηνο, το 55% των εξαγωγών (με τα καύσιμα) απευθύνεται στις χώρες εντός ΕΕ-28 και 45% στις Τρίτες χώρες. Ωστόσο, στους βασικούς εξαγωγικούς κλάδους των βιομηχανικών, των τροφίμων και των χημικών προϊόντων, που μαζί συνεισφέρουν σχεδόν στο 50% των ελληνικών εξαγωγών, σε βάθος πενταετίας καταγράφεται στασιμότητα, αφού στο α’ τετράμηνο 2015 βρίσκονται περίπου στα επίπεδα του 2011.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ