Οι εταίροι θέλουν να καταλήξουν σε μία πολιτική συμφωνία έως τα τέλη της εβδομάδας

Οι εταίροι θέλουν να καταλήξουν σε μία πολιτική συμφωνία έως τα τέλη της εβδομάδας
Οι επικεφαλής των τριών πιστωτών της Ελλάδας κατά την έκτακτη σύνοδό τους στο Βερολίνο αργά χθες περιόρισαν τις διαφορές τους σχετικά με το τι χρειάζεται να επιτύχει η Αθήνα προκειμένου να έχει πρόσβαση στα 7,2 δισεκ. ευρώ οικονομικής βοήθειας που χρειάζεται, ανέφερε σε άρθρο του στους Financial Times ο Πήτερ Σπίγκελ.

Οι επικεφαλής των πιστωτών ανέθεσαν στα τεχνικά κλιμάκια να διαμορφώσουν το τελικό κείμενο που θέλουν να παρουσιάσουν στον Αλέξη Τσίπρα, ως τη βάση μιας πολιτικής συμφωνίας στην οποία ευελπιστούν να καταλήξουν έως τα τέλη της εβδομάδας. Σύμφωνα με αξιωματούχους που ενημερώθηκαν για τις συνομιλίες στο Βερολίνο, εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει τους φιλόδοξους στόχους δημοσιονομικού πλεονάσματος που θα συμπεριληφθούν στο συμφωνηθέν κείμενο.

Το ΔΝΤ παραμένει επιφυλακτικό και συνεχίζει να αναζητά διασφαλίσεις ότι οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης θα συμφωνήσουν στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το μεγαλύτερο μέρος του οποίου βρίσκεται στα χέρια των πιστωτών της ΕΕ?, εάν δεν συμφωνηθεί ένα αξιόπιστο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και οι στόχοι δεν εκπληρωθούν. «(Υπήρξε) τουλάχιστον σύγκλιση σε επίπεδο κειμένων», δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ευρωζώνης, προσθέτοντας ότι οι απόψεις πιθανόν απέχουν μεταξύ τους.

Παρόλα ταύτα, οι συνομιλίες οδήγησαν στο πλέον σημαντικό σημείο καμπής εδώ και τρεις μήνες στη συνεχιζόμενη ελληνική κρίση, με τους αξιωματούχους να ευελπιστούν πως έως το τέλος της ημέρας μπορεί να συμφωνηθεί ένα τελικό κείμενο που θα σκιαγραφεί αυτό που αναμένεται από την πλευρά της Αθήνας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ