Σκουρλέτης: Θα προχωρήσει το ν/σ για το κατώτατο μισθό και τις συντάξεις

Σκουρλέτης: Θα προχωρήσει το ν/σ για το κατώτατο μισθό και τις συντάξεις
«Η πληροφόρηση που έχω είναι ότι η συζήτηση είναι ακόμη ανοιχτή για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τον κατώτατο μισθό», ξεκαθάρισε ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης υπογραμμίζοντας ότι αυτό δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση σε κάθε περίπτωση δεν θα προχωρήσει στην εφαρμογή αυτής της συγκεκριμένης δέσμευσης.

Σε δηλώσεις του στο Star και αναφορικά με το ενδεχόμενο αυτό να γίνει με μονομερή ενέργεια ο υπουργός είπε: "Έστω και με αυτόν τον τρόπο". Επίσης, τόνισε ότι η υλοποίηση της δέσμευσης για την 13η σύνταξη στο τέλος του έτους "είναι παράμετρος της πραγματικής δυνατότητας της οικονομίας".

Είπε χαρακτηριστικά πως "εάν τα οικονομικά στο τέλος του χρόνου είναι τέτοια που το επιτρέπουν, ναι θα γίνει από φέτος. Αν δεν είναι, μπορεί να υπάρξει ένα μέρος, εν πάσει περιπτώσει μπορεί να πάει παραπέρα".

Ο υπουργός Εργασίας επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξει καμία μείωση σε κύριες και επικουρικές συντάξεις και δεν θα εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τα επικουρικά Ταμεία, ενώ τόνισε την ανάγκη μιας συνολικής ασφαλιστικής μεταρρύθμισης με στόχο τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του συστήματος.

Σε ό,τι αφορά την πορεία των διαπραγματεύσεων δήλωσε ότι "είμαστε στην τελική φάση των συζητήσεων", αλλά "δεν είμαστε στη φάση της καθαρογράφησης", καθώς "υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα" με κυριότερα το ασφαλιστικό, τα εργασιακά, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων και τον ΦΠΑ.

Ο κ. Σκουρλέτης υπογράμμισε ότι "επειδή είναι μια δύσκολη συμφωνία σημασία έχει και η τελευταία λεπτομέρεια" και πρόσθεσε ότι "υπάρχουν κάποια στοιχεία που έχουν πολιτική βαρύτητα".

"Ελπίζω ότι θα υπάρξει συμφωνία, έχουν υπάρξει βήματα, ελπίζω να επιβεβαιωθεί", σημείωσε ο υπουργός Εργασίας.

Σχετικά με την πληρωμή ή μη της δόσης της 5ης Ιουνίου στο ΔΝΤ δήλωσε ότι "αυτό συναρτάται από τη συμφωνία που θα υπάρξει".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ