«Παρών» από τη Ζωή για Ταγματάρχη στην ΕΡΤ: «Εμένα δεν με πείσατε»

«Παρών» από τη Ζωή για Ταγματάρχη στην ΕΡΤ: «Εμένα δεν με πείσατε»
Σχεδόν δέκα ώρες διήρκησε η μαραθώνια συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας την τοποθέτηση του προέδρου, του διευθύνοντος συμβούλου και τριών μελών του Δ.Σ της ΕΡΤ.

H πρόεδρος της Βουλής αιτιολογώντας την άποψή της, ψήφισε «παρών» για τον διορισμό του Λάμπη Ταγματάρχη στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ.O Λ. Ταγματάρχης πήρε 7 ψήφους υπέρ, 5 κατά και 3 «παρών».

Ο Διονύσης Τσακνής για την θέση του προέδρου του ΔΣ της EΡΤ, έλαβε 9 ψήφους υπέρ, 4 κατά και 2 «παρών».

Η Επιτροπή έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα και δεν είναι δεσμευτική για τον διορισμό του νέου δ.σ. στην ΕΡΤ.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας η Ζωή Κωνσταντοπούλου, απευθυνόμενη προς τον Λάμπη Ταγματάρχη, είπε: «Δεν με πείσατε και η γνώμη μου για το διορισμό σας είναι γνωστή στον υπουργό και τον πρωθυπουργό, οι οποίοι δεν προσπάθησαν, προς τιμήν τους, να με μεταπείσουν».

Αρνητική γνώμη για την επιλογή του Λάμπη Ταγματάρχη ως διευθύνοντα συμβούλου της καινούργιας ΕΡΤ, εξέφρασε η Ραχήλ Μακρή.

«Τηρήσαμε το νόμο και όλα τα προβλεπόμενα»

Με την κατηγορηματική δήλωση «τηρήσαμε το νόμο και όλα τα προβλεπόμενα για την ΕΡΤ με μία καθαρή διαδικασία», ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς εισηγήθηκε στην Επιτροπή την τοποθέτηση του Διονύση Τσακνή ως πρόεδρου της ΕΡΤ, του Λάμπη Ταγματάρχη ως διευθύνοντος συμβούλου και ως μελών του ΔΣ του Μιχάλη Γρηγορίου, της Ελισάβετ Παπακωνσταντίνου και του Νίκου Τρανού.

Εξαίροντας τα προσόντα των προτεινόμενων στη νέα διοίκηση της ΕΡΤ, ο υπουργός Επικρατείας τόνισε πως ο Διονύσης Τσακνής είναι το πρόσωπο-εγγύηση συμφιλίωσης μεταξύ των εργαζόμενων της ΝΕΡΙΤ και της ΕΡΤ και ο Λάμπης Ταγματάρχης είναι ο εκείνος που στην προηγούμενη θητεία του στην ΕΡΤ κατάφερε πλεόνασμα 70 εκατ. ευρώ.

«Δεν θα είμαι ένας Πρόεδρος που θα φροντίζει να περνάει η γραμμή της κυβέρνησης», τόνισε ο Διονύσης Τσακνής, ο οποίος δεσμεύτηκε πως η πρώτη του επίσκεψη θα είναι στην πρόεδρο της Βουλής και όλες τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες προκειμένου να ακούσει τις θέσεις τους ώστε να υλοποιηθεί ο στόχος της πλουραλιστικής και αξιοκρατικής ενημέρωσης. Ο κ. Τσακνής ενημέρωσε ότι όλες οι συνεδριάσεις του ΔΣ της ΕΡΤ θα είναι ανοικτές στο λαό και τα πρακτικά θα δημοσιεύονται και θα αποστέλλονται τάχιστα στην Επιτροπή της Βουλής και επισήμανε πως το νέο ΔΣ θα λειτουργήσει χωρίς ρεβανσισμό και αδικίες.

«Αποδέχθηκα την πρόταση ως μία ουτοπική πρόταση που βαρύνεται ιστορικά από τα βαρύ φορτίο του 'μαύρου'. Υποκλίνομαι στους εργαζόμενους δίπλα στους οποίους βρέθηκα με την φυσική μου παρουσία και με τον 'βαρύ εξοπλισμό' μου, που είναι τα τραγούδια μου», είπε επίσης ο νέος πρόεδρος της ΕΡΤ.

Διαφάνεια και λογοδοσία

Διαχείριση με διαφάνεια και λογοδοσία, ένταξη όλων των εργαζόμενων της ΕΡΤ χωρίς αποκλεισμούς και ημέτερους, ανεξαρτησία από κόμματα και κάθε είδους εξουσία, πλουραλιστική και αξιόπιστη ενημέρωση, πολιτισμός και ψυχαγωγία, ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί, διάχυση του σήματος της ΕΡΤ σε όλο τον Ελληνισμό, σηματοδοτεί το σχέδιο όπως το περιέγραψε ο Λάμπης Ταγματάρχης.

Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ δεσμεύτηκε ότι οι προκλήσεις που θα υλοποιηθούν θα έχουν να κάνουν με την αξιοπιστία της ενημέρωσης, προσθέτοντας πως το πρώτο μέλημα είναι η τήρηση της δεοντολογίας και ο σεβασμός στον τηλεθεατή.

Ακόμη, απαντώντας σε ερώτηση της Προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου, αν υπάρχει ενδεχόμενο να κλείσουν δομές της ΕΡΤ ή της ΕΡΑ, ο κ. Ταγματάρχης είπε πως δεν πρόκειται να κλείσει καμία δομή στο βαθμό που μπορεί να υπηρετηθεί από τους ανθρώπους που θα στελεχώσουν στην ΕΡΤ, τον αριθμό των οποίων δεν γνωρίζει ακόμη η διοίκηση.

«Σας καλώ να μας κρίνετε για τις δεσμεύσεις μας, το σχέδιό μας, το αποτέλεσμα, όχι από φήμες, προσωπικές αντιπαραθέσεις ή διαρροές», είπε απευθυνόμενος προς την Επιτροπή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ