Spiegel: Η Ελλάδα έφτασε να παρακαλάει ακόμα και τις πρεσβείες για χρήματα

Spiegel: Η Ελλάδα έφτασε να παρακαλάει ακόμα και τις πρεσβείες για χρήματα
Στις πρώτες ειδήσεις της ιστοσελίδας του φιλοξενεί σήμερα το περιοδικό Der Spiegel την είδηση πως η κυβέρνηση με έγγραφό της ζητά από τις πρεσβείες της να επιστρέψουν άμεσα στην εφορία αδιάθετα χρήματα και κονδύλιά τους.

Οπως γράφει το περιοδικό, η Ελλάδα έφτασε να παρακαλάει ακόμα και τις πρεσβείες για χρήματα ενώ χαρακτηρίζει την κίνηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά «πρωτοφανή». Το περιοδικό κάνει αναφορά στο χθεσινό δημοσίευμα του protothema.gr που παρουσίασε το έγγραφο με το οποίο οι διπλωματικές αρχές της Ελλάδας στο εξωτερικό (πρόκειται για δεκάδες πρεσβείες κυρίως στην Ευρώπη, αλλά κι εκτός αυτής) υποχρεώνονται να επιστρέψουν αδιάθετες δαπάνες και εισπράξεις από προξενικές πράξεις (έκδοση βίζας, πληρεξούσια και άλλα).

Οπως αναφέρει το Spiegel η συγκεκριμένη κίνηση δείχνει πόσο δραματικά είναι πλέον τα πράγματα στην Ελλάδα κάνοντας παράλληλα αναφορά στις διαπραγματεύσεις που παρά το επιτρακτικό της κατάστασης συνεχίζονται χωρίς αποτέλεσμα.

Παίρνει και τα χρήματα από τις πρεσβείες η κυβέρνηση

Σε μια πρωτοφανή κίνηση προχώρησε η κυβέρνηση, ζητώντας με έγγραφό της από τις πρεσβείες της χώρας να επιστρέψουν άμεσα στην εφορία αδιάθετα χρήματα και κονδύλιά τους.

Πρόκειται για μια πρωτοφανή κίνηση στη διπλωματική ιστορία της χώρας, η οποία εντείνει την αίσθηση πως η χώρα βρίσκεται σε αδιέξοδο και πρόβλημα ρευστότητας.

Βάσει του εγγράφου που το protothema.gr παρουσιάζει, οι διπλωματικές αρχές της Ελλάδας στο εξωτερικό (πρόκειται για δεκάδες πρεσβειες κυρίως στην Ευρώπη, αλλά κι εκτός αυτής) υποχρεώνονται να επιστρέψουν αδιάθετες δαπάνες και εισπράξεις από προξενικές πράξεις (έκδοση βίζας, πληρεξούσια και άλλα).

Πηγες του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρουν πως ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος να μην υπάρχει εύρυθμη λειτουργία των προξενικών αρχών της Ελλάδος σε πολλές ξένες χώρες, καθώς τα εν λόγω χρήματα και ποσά συμψηφίζονταν με τα χρήματα για τις λειτουργικές δαπάνες που χορηγούσε το υπουργείο των Εξωτερικών στις πρεσβείες και τα προξενεία, ενώ ένα ποσοστό εσόδων επέστρεφε στο ΥΠΕΞ -και όχι στις ΔΟΥ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ