Ανησυχία στην ΕΚΤ και βαρύ κλίμα στο Μαξίμου για Στουρνάρα

Ανησυχία στην ΕΚΤ και βαρύ κλίμα στο Μαξίμου για Στουρνάρα
Την ανησυχία της ΕΚΤ για επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της κεντρικής τράπεζας της Ελλάδας εξέφρασαν στο Bloomberg πηγές με γνώση του θέματος.

Πρόσφατα κυβερνητικά σχόλια με στόχο την Τράπεζα της Ελλάδος δεν πέρασαν απαρατήρητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Όπως σημειώνουν στο Bloomberg οι ίδιες πηγές, η ΕΚΤ μπορεί να εκδώσει επίσημες προειδοποιήσεις προς την ελληνική κυβέρνηση, εάν η κατάσταση επιδεινωθεί.

Η ΕΚΤ έχει παρέμβει στο παρελθόν σε περιπτώσεις, κατά τις οποίες μέλη του Διοικητικού της Συμβουλίου, έχουν καταγγείλει εκφοβισμό εκ μέρους της κυβέρνησης, με πρόσφατο παράδειγμα το 2013 στην Κύπρο.Εκπρόσωπος της ΕΚΤ πάντως αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η κυβέρνηση έχει κατηγορήσει τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα ότι προσπαθεί να υπονομεύσει το έργο της μέσω διαρροών στα μέσα ενημέρωσης, καθώς η χώρα διαπραγματεύεται με τους πιστωτές της.

Νέα επίθεση στον Στουρνάρα από την «Αυγή»

Την ίδια ώρα, η εφημερίδα «Αυγή» για τρίτη ημέρα εξαπολύει επίθεση στον διοικητή της ΤτΕ, Γ.Στουρνάρα.Το άρθρο αναφέρει ότι το κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου κατά του διοικητή της ΤτΕ είναι βαρύ, σημειώνοντας πως στήριξη στον κ. Στουρνάρα προσφέρει η αντιπολίτευση.

«Με σημαιοφόρο τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Toν Στουρνάρα κάνει σημαία το μέτωπο Ν.Δ- ΠΑΣΟΚ - Ποτάμι. Βαρύ κλίμα στο Μαξίμου για τον κεντρικό τραπεζίτη» είναι ο τίτλος του κειμένου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «η κυβέρνηση δείχνει ότι έχει καταλήξει στα συμπεράσματά της για τον κ. Στουρνάρα. Θεωρεί ότι όχι μόνο δεν βοηθά την διαπραγμάτευση, αλλά την υπονομεύει, με την στάση του στις συνεδριάσεις της ΕΚΤ», με ανθρώπους του Μαξίμου να λένε πως «οι συνεργάτες του πολλές φορές δίνουν πληροφορίες και στοιχεία στους ανθρώπους των Θεσμών που δυσχεραίνουν τους υπουργούς».

Μάλιστα η εφημερίδα εκτός απ' τις δημόσιες αναφορές του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Π. Λαφαζάνη, ο οποίος κατήγγειλε τον κ. Στουρνάρα για “σκάνδαλα” την εποχή που ήταν υπουργός Οικονομικών, στην διαχείριση της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, αναφέρεται και σε δηλώσεις του υπουργού Υγείας, Π. Κουρουπλή, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια του Κυβερνητικού Συμβουλίου: «πρέπει να φύγει, τι ρόλο παίζει;».

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο υπουργός Εσωτερικών κ.Νίκος Βούτσης καλώντας τον κ. Στουρνάρα «να αρθεί στο ύψος της αποστολής του στην κρίσιμη φάση που περνά η χώρα».

Το Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με την εφημερίδα, επιθυμεί έναν πιο φιλικό κεντρικό τραπεζίτη, ο οποίος θα στηρίζει τις θέσεις της κυβέρνησης και θα βοηθά στην διαχείριση της εσωτερικής κατάστασης με τα προβλήματα ρευστότητας και το τραπεζικό σύστημα.

Παράλληλα θεωρούν ότι είναι υπαρκτό το σενάριο, σύμφωνα με το οποίο πολιτικοί και επιχειρηματικοί κύκλοι βλέπουν τον κ. Στουρνάρα ως πιθανό επικεφαλής μίας κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ