ΚΚΕ: Η κυβέρνηση θα υπογράψει νέο μνημόνιο

ΚΚΕ: Η κυβέρνηση θα υπογράψει νέο μνημόνιο
Την εκτίμηση ότι θα υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση «και την τρόικα, τους τρείς θεσμούς, όπως ονομάζονται τώρα», καθώς και νέα δανειακή σύμβαση, που «ουσιαστικά θα πρόκειται γα νέο μνημόνιο» με νέα επώδυνα αντιλαϊκά μέτρα, εξέφρασε ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, στον χαιρετισμό του στη συνεδρίαση της Γραμματείας της «Πρωτοβουλίας Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων», που πραγματοποιείται σήμερα, Παρασκευή στην Αθήνα, στα γραφεία του ΚΚΕ στον Περισσό.

Σύμφωνα με σχετικά αποσπάσματα της ομιλίας του, που παρέθεσε το ΚΚΕ, ο κ. Κουτσούμπας πρόσθεσε ότι στα μέτρα αυτά θα περιλαμβάνονται και ιδιωτικοποιήσεις του δημοσίου πλούτου της χώρας.

«Από ό,τι μαθαίνουμε, τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας θα ιδιωτικοποιηθούν. Ήδη έχουν δοθεί σε γερμανική εταιρεία που θα αναλάβει, όχι να τα διαχειριστεί η ίδια όλα, αλλά να διαχειριστεί το ξεπούλημά τους σε άλλες χώρες. Κι εδώ βέβαια έχουν βγει, χοντρά μαχαίρια: οι Αμερικάνοι βάζουν όρο οπωσδήποτε να πάρουν το αεροδρόμιο των Χανίων και της Ρόδου γιατί είναι σε στρατηγική θέση της χώρας, άλλες επίσης ιμπεριαλιστικές χώρες ζητάνε μερίδιο σε αυτή τη μοιρασιά του πλούτου της Ελλάδας», ανέφερε, σημειώνοντας την εκτίμηση του ΚΚΕ ότι η πορεία της διαπραγμάτευσης για το χρέος της χώρας εξαρτάται κυρίως από την διαπάλη, τις αντιθέσεις και τους ανταγωνισμούς μεταξύ διαφόρων χωρών και των μονοπωλίων τους εντός της ΕΕ, και ταυτόχρονα την διεθνή διαπάλη με άλλες μεγάλες δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ κ.ά.

Αναφερόμενος στην κυβερνητική πολιτική, έκανε λόγο για «κωλοτούμπες» και συνεχή αλλαγή των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι παρά την προεκλογική ρητορεία, η κυβέρνηση «από ότι φαίνεται αυτούς τους τρεις μήνες έχει δεσμευτεί στους εταίρους ότι θα κρατήσει όλους τους εφαρμοστικούς νόμους και τα μνημόνια που υπέγραψαν οι προηγούμενοι».

Σημείωσε, ακόμη, ότι η κυβέρνηση αρνείται να φέρει σε συζήτηση στην Βουλή πρόταση του νόμου του ΚΚΕ για κατάργηση των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων, καθώς και ζητήματα στα οποία η κυβέρνηση «έχει κάνει ολοταχώς πίσω», όπως η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, η επαναφορά της 13ης σύνταξης, η θέσπιση με νόμο του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, η μη αλλαγή του ΦΠΑ και η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.

Σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης διατύπωσε την εκτίμηση του ΚΚΕ ότι «εμπλέκουν παραπέρα τη χώρα στο κουβάρι των έντονων ανταγωνισμών, των επεμβάσεων και των ιμπεριαλιστικών πολέμων στην περιοχή».

«Στην ουσία έχουμε ανοιχτή στοίχιση του ΣΥΡΙΖΑ, για να το πούμε έτσι, εκτός από τις πολιτικές της ΕΕ, με όλες τις βασικές επιλογές τελευταία της αμερικάνικης πολιτικής» είπε ο κ. Κουτσούμπας.

Στοιχειοθέτησε δε την εκτίμηση αυτή αναφέροντας, μεταξύ άλλων, τις δηλώσεις συμμετοχής της κυβέρνησης στα σχέδια επέμβασης στην Μ. Ανατολή «με πρόσχημα της προστασίας δήθεν των χριστιανικών πληθυσμών από τους τζιχαντιστές», την επέκταση του ενιαίου αμυντικού δόγματος Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και την διεξαγωγή κοινών ασκήσεων Ελλάδας-Ισραήλ, καθώς και την υπογραφή συμφωνίας απευθείας ανάθεσης στην Lockheed με συμβόλαιο ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων για εκσυγχρονισμό υπέργηρων αεροσκαφών για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, «την ίδια ώρα που δεν έχει να πληρώσει μισθούς και συντάξεις στον λαό».

Ο γγ του ΚΚΕ τόνισε την κρισιμότητα της κατάστασης και την αναγκαιότητα ετοιμότητας και λαϊκής κινητοποίησης προσθέτοντας ότι «σε αυτήν την κατεύθυνση παίρνουμε τα μέτρα μας και για την εκδοχή της υπογραφής νέας αντιλαϊκής συμφωνίας με την ΕΕ, νέου μνημονίου, ώστε ο λαός μας να αντιδράσει, και στην περίπτωση αποσταθεροποίησης της ευρωζώνης, μαζικής στάσης πληρωμών απ' το κράτος προς τους εργαζόμενους, προς τους συνταξιούχους, όπου εκεί είναι πιθανόν να έχουμε και ανεβασμένες μορφές πάλης».

Κατέληξε επισημαίνοντας ότι το ΚΚΕ «θα κληθεί για ακόμα μία φορά να σταθεί στην πρωτοπορία αυτού του αγώνα, αυτού του κινήματος, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί σε μια πορεία με ριζοσπαστικοποίηση του εργατικού κινήματος, με κατεύθυνσή του ενάντια στον καπιταλισμό, στο σύστημα αυτό που μας έχει οδηγήσει εδώ, ενάντια στην ΕΕ και στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες που για τους ανταγωνισμούς τους και τα δικά τους συμφέροντα ο ελληνικός λαός καλείται για άλλη μια φορά ή θα κληθεί να χύσει το αίμα του» και απηύθυνε κάλεσμα για ισχυροποίηση του ΚΚΕ και του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ